Канцеларија за КиМ: Покушај спречавања повратка Срба

Одлука Основног суда у Пећи да распише потернице за 14 Срба, због наводних ратних злочина почињених 1999. године, још један је у низу покушаја опструкције повратка протераних Срба, саопштила Канцеларија за Косово и Метохију.

У саопштењу се наводи да није случајно што су потернице расписане за члановима породица које су се званично пријавиле за повратак у Метохију. Срби у Метохији овако постају и жртве институционалног насиља и поручује им се да нису добродошли и да за њих нема повратка.

Привремене покрајинске институције, које би требало да деле правду, на овај начин постају саучесници у бруталном етничком чишћењу које је у блиској прошлости у неколико таласа почињено над Србима на Косову и Метохији, оценила је Канцеларија.

"Правосудни органи на Косову и Метохији служе се опробаним средствима за којима је својевремено повезано у региону како би спречио повратак избеглих и протераних Срба, а на тајним оптужницама би се, уколико се следе већ виђени критеријуми, могли наћи сви који су се икада дрзнули да бране своја огњишта и државу Србију од терориста, истиче се у саопштењу.

Правосуђе у Метохији би, уместо што гони невине људе, требало да се најзад позабави проналажењем одговорних за убиство српске деце у Гораждевцу и друге гнусне злочине чији починиоци, не само да уживају на слободи, већ настављају да спроводе кампању насиља и застрашивања Срба.

Канцеларија за КиМ указује да Влада Србије подржава кажњавање ратних злочинаца и персонализовање одговорности, међутим тај процес има смисла само ако се одвија пред политички неинструисаним правосуђем, где се људима не пресуђује и пре него што су оптужени.

Како се додаје, Еулекс, који је најодговорнији за успостављање функционалног правног система на Косову и Метохији, осуђујућом пресудом Оливеру Ивановићу је, нажалост, покренуо лавину која би могла да резултира кривичним гоњењем сваког Србина који је током сукоба 1999. био на Косову и Метохији.

"Србија овај и сличне поступке схвата као срачунати покушај дестабилизације прилика у региону, и неће се повести за оваквим примером. Влада Србије ће још једном показати да је политички најодговорнија влада у региону, а оне који желе да поново распале пламен омраза и насиља упозорава да се не упуштају у ту опасну игру", истиче се у саопштењу.

Основни суд у Пећи подигао је оптужницу против 14 Срба из Клине који се терете за тешко кривично дело ратног злочина почињеног током 1999. године на Косову и за њима је расписана потерница. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво