ЕУ Инфо центар на новој адреси

ЕУ је опредељена да Србија уђе у Унију што је пре могуће и с обзиром да је на том путу много изазова, важно је да се чује глас грађана, истакао је шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт отварајући нови простор ЕУ Инфо центра у Београду.

Мајкл Давенпорт је многобројним званицама пожелео добродошлицу у нови простор ЕУ Инфо центра нагласивши да су у њега уложени "велика енергија, креативност, добра воља и љубав".

Шеф Делегације ЕУ у Србији рекао је да је много разлога за оптимизам око пута Србије у ЕУ додајући да су од отварања првих поглавља у преговорима у децембру односи много другачији.

"Србија и ЕУ сарађују у свим областима, попут реформе јавне управе или око изазова у различитим секторима - пољопривреди, екологији, енергетици, а нови центар пружа могућност да се говори о тим изазовима, да се објасне и важно је да се у свему томе чује глас грађана", истакао је Давенпорт.

Захваливши се на гостопримству београдском Дому омладине, где је ЕУ Инфо центар радио од 2011. до сада, Давенпорт је рекао да је "препознато" да је за Инфо центар потребан нови, видљивији простор.

Такође се захвалио општини Стари град на чијој територији се у улици Краља Милана 7 налази нови мултифункционални ЕУ Инфо центар.

"Отварање овог центра, као и инфо кутака у Новом Саду и Нишу, одражава нову динамику у приступању Србије ЕУ", рекао је Давенпорт.

Министарка без портфеља за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је на отварању новог простора да је њен посао да помогне у процесу интеграција и то не само са техничког и политичког аспекта, већ и када је реч о конкретним стварима које интересују грађане.

Јоксимовићева је изразила задовољство што ће кроз рад ЕУ Инфо центра грађани моћи да допринесу и учествују у европским интеграцијама кроз разне програме.

Како је истакла, задовољна је и резултатима истраживања јавног мњења који указују на подршку грађана уласку у ЕУ а посебно је нагласила да је 73 одсто испитаника препознало да су реформе потребне без обзира да ли су критеријум за ЕУ.

"Посебно је значајно у раду ЕУ Инфо центра да подигне видљивост претприступних фондова које ми већ користимо", рекла је Јоксимовићева и додала да је циљ да грађани виде да је ЕУ највећи донатор Србије.

Подсетивши да ће Србија од ЕУ добити 1,5 милијарди евра бесповратне помоћи у наредних седам година и да неке пројекте већ спроводимо, министарка је поновила да "грађани треба то да виде и схвате колико ЕУ из ИПА помаже Србији".

"Надам се да ћемо ускоро моћи да покренемо и ИПАРД фондове", казала је Јоксимовићева додајући да се нада да ће први позиви за та средства за пољопривреду и рурални развој бити расписани средином године.

Такође је рекла да очекује да се настави динамика отварања поглавља и да поглавља 23 и 24 у преговорима са ЕУ буду отворена до краја холандског преговарања, односно до краја јуна.

"То ће дати додатну динамику а онда ћемо отворити поглавља која се односе на науку, образовање и културу, јавне набавке, индустријску политику", казала је министарка задужена за европске интеграције.

Јоксимовићева је рекла и да ће се, независно од кампање и избора, наставити рад на европским интеграцијама и у техничком мандату владе.

Иначе, министарка се, на Давенпортову опаску да се нови ЕУ Инфо центар налази у делу града који се зове Лондон, нашалила рекавши да шеф Делегације ЕУ треба да се потруди да Лондон остане у ЕУ, с обзиром на могућност Брегзита.

"Наш главни задатак су информације и комуникација. Центар је окренут грађанима, да сазнају шта ЕУ ради и који су задаци Србије на путу у ЕУ", рекла је на отварању тим лидер ЕУ Инфо центра Љубица Марковић.

Истакла је да ће се у Центру организовати дебате, радионице, семинари у сарадњи да Канцеларијом за европске интеграције, невладиним организацијама, школама, факултетима.

Први "велики" задатак ЕУ Инфо центра у новом простору, истакла је Марковићева, биће обележавање 15. годишњице европске подршке Србији у марту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво