Читај ми!

Повлачи се предлог Закона о равноправности због консултација

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила је да ће предлог закона о равноправности жена и мушкараца бити повучен из скупштинске процедуре, наводећи да жели општи консензус у друштву у вези са тим законом.

Михајловићева је објаснила да се закон повлачи из процедуре ради додатних консултација са делом невладиног сектора, што је договорено и са премијером Александром Вучићем.

"Желим да у Србији имамо општи консензус у друштву у вези са овим законом. И зато ћу у наредном периоду обавити консултације са организацијама које су изразиле одређене сумње, како бисмо сви заједно дошли до најбољег решења", закључила је Михајловићева.

Министарка је подсетила да је закон, на коме се радило више од годину дана, веома значајан јер покрива све сегменте нашег друштва.

"Управо због тога не желим да било ко у Србији буде против њега", рекла је Михајловићева, која председава Координационим телом за родну равноправност.

Михајловићева је навела је споран његов назив предлога закона, али и поједини делови.

Одговарајући на питања новинара, рекла да је првобитан назив тог акта био "Закон о родној равноправности" за шта су се залагали и она и радна група која је радила на закону, али да је законодавство владе променило назив.

"Влада је променила назив зато што у Уставу Србије пише да жене и мушкарци треба да буду равноправни", рекла је Михајловић.

Додала да организације цивилног сектора такође сматрају да су спорни поједини делови закона и да их треба додатно проширити, те да због тога сви заједно морају поново да седну за сто и размотре предлог закона.

Михајловић је додала да је Координационо тело за родну равноправност више од годину и по дана радило на предлогу закона, који је прошао јавне расправе и добио позитивна мишљења.

Ипак, она је истакла да је њен став по питању доношења свих закона да мора да постоји општи консензус у друштву.

Потпредседница Владе је подсетила да је закон до сада добио подршку великог броја домаћих и међународних организација, међу којима су Заштитник грађана, Повереница за заштиту равноправности, Повереник за информације од јавног значаја, Европска комисија и други.

У међувремену, покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин поздравио је најаву о повлачењу предлога Закона о равноправности жена и мушкараца из скупштинске процедуре, на који је његов секретаријат имао примедбе и током настанка.

Како се наводи, Секретаријат је прецизно изнео све примедбе, нарочито неопходност да статус механизама на покрајинском нивоу буде јасно видљив.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи