Косово ипак у редовном поступку

Међународни суд правде још није одредио распоред потеза приликом одлучивања о захтеву Србије да се тај суд изјасни о легалности једнострано проглашене независности Косова. Генерална скупштина Уједињених нација није затражила хитно изјашњавање.

"Што се тиче питања да ли ће тај случај бити разматран у регуларној или хитној процедури, треба само прочитати захтев Генералне скупштине УН да би се видело да се реч 'хитно' нигде не помиње", рекла је за РТС Онлајн шеф Секретаријата Међународног суда правде Лоранс Блерон.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да Међународни суд правде неће по хитном поступку разматрати легалност једнострано проглашене независности Косова.

"Накнадном провером сам утврдио да (Резолуција УН усвојена на иницијативу Србије) неће ићи по хитном поступку, тако да ћемо морати да чекамо неколико година", рекао је Цветковић на конференцији за новинаре, поводом 100 дана рада Владе Србије.

Блерон је рекла да ће детаљи о даљој процедури у Међународном суду правде бити објављени када то "суд буде сматрао за сходно".

Међународни суд правде примио је у петак захтев Генералне скупштине УН за саветодавно мишљење о томе да ли је једнострано проглашење независности Косова у складу с међународним правом.

У саопштењу Међународног суда правде се наводи да је генерални секретар УН Бан Ки-мун пренео највишем суду УН резолуцију којом се захтева да суд одговори на питање: "Да ли је једнострано проглашење независности од стране привремених институција самоуправе на Косову у складу с међународним правом".

Међународни суд правде ће, пошто је примио захтев, сачинити листу држава и организација које ће бити позване да суду доставе релевантне информације. Како је саопштено, суд ће затим заказати расправу о наведеном питању, која је у пракси најчешће и писана и усмена.

Одлука о легалности независности Косова, подсећа Међународни суд правде, неће бити обавезујућа, већ ће суд само дати саветодавно мишљење. Од оснивања 1946. суд је дао саветодавно мишљење у 25 међудржавних спорова.

Резолуцију којом је затражено саветодавно мишљење Међународног суда правде о легалности независности Косова, Генерална скупштина УН усвојила је 8. октобра на предлог Србије.

Влада је, нешто раније, најавила да ће ускоро формирати тим који ће заступати Србију пред Међународним судом правде, а слична најава дошла је и са адресе власти у Приштини.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво