Читај ми!

Вучић Хагу: Господо, научите да поштујете Србију

Председник Владе Србије Александар Вучић поручио је Хашком трибуналу да ће се разговори Србије и Суда у Хагу наставити када сви у Трибуналу науче да поштују Републику Србију.

Одговарајући на питања новинара током обиласка градилишта "Вахали" у Сремској Митровици, премијер је поручио да је "живот господина Здравка Толимира далеко важнији од свих захтева Хашког трибунала".

"И то је кључно питање, а не да ли је неко вршио утицај на сведоке", рекао је Вучић и истакао да неко мора да нам пружи одговор на питање зашто је човек умро у притвору.

Вучићев одговор Хагу на јучерашњи однос према нашем представнику на суђењу гласи:

"Господо, господине Ори, и сви у Хашком трибуналу, научите да поштујете Републику Србију, а онда ћемо наставити разговоре у складу са законима Србије."

Приметивши да је несхватљиво да до данас Влада Србије није добила одговор на захтев да се Толимир пусти на лечење, а да је он у међувремену умро, Вучић је поручио да нико неће понижавати Србију, па ни Хашки трибунал.

Како је рекао, у случају троје радикала које потражује Трибунал, реч је о "малим" делима, за које су предвиђене казне од неколико месеци, јер то нису ратни злочини.

С друге стране, истиче премијер, онакво непоштовање према Србији које је исказано јуче, јесте несхватљиво и недопустиво.

"Националне пензије само онима који их заслужују"

Премијер Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао и да националне пензије остају, а да ће убудуће постојати могућност да се она додељује само у случајевима кад постоји апсолутна сагласност и сигурност да је неко заслужује.

Истакао је да ће амандманима бити поправљен Закон о култури, тако да националне пензије остану.

Говорећи о злоупотребама којих је раније било, посебно политичких, и кад су националне пензије добијали неки који их нису заслуживали, Вучић је рекао да ће убудуће принцип бити да их добију само они који су задужили земљу.

"А не да политичари, кад су на власти, доносе одлуке да неко треба да добије пензију јер ће помоћи у кампањи или направити неку своју мрежу, као што су то раније радили, већ да то треба да буде редак случај и да цела нација у сваком тренутку може да буде сагласна са таквом одлуком", рекао је Вучић.

Оценио је да је то нормалан, разуман и рационалан приступ.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво