Читај ми!

Леви: Племенит гест Србије узор другим земљама

Закон о отклањању последица одузимања имовине од жртава Холокауста које немају живих законских наследника, према најавама, добиће подршку свих странака у републичком парламенту. Амбасадор Израела Јосеф Леви оценио је закон као племенити српски гест и узор другим земљама. Из Мреже за реституцију напомињу да су за спровођење те одлуке неопходне и измене Закона о реституцији, како би се уклониле препреке за враћање имовине у натури.

Из своје куће у Руварчевој улици у земунски логор на Старом сајмишту за Јевреје децембра 1941. године одведен је брачни пар Робичек. Имовина им је одузета, а где су и када погубљени није утврђено.

"После разбојничког отимања имовине, нажалост, жртве не може нико да врати. Уколико буде враћена, она ће омогућити јеврејској заједници да обавља све своје функције – и социјалне, и културне, и верске, и све друге", истиче председник Савеза јеврејских општина Роберт Фукс.

Покретна и непокретна имовина, пољопривредно и грађевинско земљиште, фабрике, радионице, школе, болнице на списку су имовине жртава Холокауста без наследника.

Амбасадор Израела Јосеф Леви истиче да је ово важан тренутак за нашу солидарност и заједничку историју. "Србија је данас узор другим европским земљама, представила је решење које би други требало да преузму. Ово је племенит српски гест – бити пуног срца, бити свестан прошлости, бити праведан и добар", оценио је Леви.

Закон предвиђа да имовина коју нема ко да наследи припадне јеврејским општинама. А планирана је и новчана надокнада.

Министар правде Никола Селаковић каже да су таксативно наведене активности на које се усмеравају приходи који се остваре применом закона, а прописано је и сачињавање програма управљања приходима Савеза јеврејских општина Србије и јеврејских општина.

За доношење Закона о враћању имовине одузете жртвама Холокауста и другим жртвама фашизма, Србија се обавезала 2009. године Терезинском декларацијом усвојеном у некадашњем логору за Јевреје у Чешкој.

"Да би се враћање имовине Јеврејима применио у потпуности неопходно је изменити Закон о реституцији како би се уклониле препреке за враћање имовине у натури на шта су упозорили и Европска комисија и Европски парламент својом резолуцијом пре недељу дана", указује Миле Антић из Мреже за реституцију.

Од 82.500 Јевреја који су живели у Југославији, свега њих 14.000 је успело да преживи Холокауст. Три хиљаде породица нема ко да наследи.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи