Читај ми!

Шодер: Решење избегличке кризе – мир у Сирији

Шеф представништва Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Србији Ханс Фридрих Шодер каже за РТС да се решење за мигрантску кризу налази у прекиду ватре у Сирији. Додаје да је мало вероватно да ће Србију задесити велика концентрација избеглица.

Ханс Фридрих Шодер је у интервјуу Радио-телевизији Србије коментарисао изјаву аустријског шефа дипломатије, који је рекао да ће Аустрија лимитирати број избеглица на 37.500 ове године. 

Према Шодеровим речима, рано је да се сада каже какве би последите таква одлука могла да има за Србију.

"Кроз Србију пролази 2.000 избеглица на дан, биће потребно много времена пре него што ова квота буде испуњена и истовремено то није преточено у закон. Мислим да је Аустрија затражила само мишљење. Рано је за спекулације. Не верујем да ће имати неког ефекта", рекао је Шодер.

Да ли, ипак, можемо да се суочимо са приливом избеглица и шта онда?

Мало је вероватно да ће се у Србији задесити велика концентрација избеглица. Не би требало да паничимо, превише да бринемо, број се смањује на мање од 2.000 на дан за разлику од 10.000 колико их је било у октобру. Сада тражимо одрживо решење, они који се плаше да би Србија могла да постане колективна центар. 

Тампон зона?

Тампон зона, немају валидне разлоге за то. Требало би да на то гледамо професионално, оваква могућност је веома мала. 

Али, ако се то деси, можемо ли да рачунамо на помоћ?

Не мислим да ће се то десити. 

У медијима читамо да постоји план да се размести 6.000 људи у Србији. Да ли сте о томе разговарали са српским властима или не?

Да, наравно, не само УНХЦР, већ и многе друге организације и то од прошлог лета. То су биле припреме за зиму, да не би избеглице патиле у хладноћи. Већина од тих 6.000 места је спремна, остатак се спрема. 

Где?

Углавном дуж руте, од Миратовца, преко Прешева, до Шида, у различитим местима.

Конфликт у Сирији на турску границу могао би да доведе 600.000 људи. Хиљаде њих кампује на затвореној граници. Анкара каже да јој је приоритет да их задржи на граници. Какво нас пролеће чека?

Ово је, наравно, страшно. Чим је почео политички процес како би се зауставио конфликт у Сирији, обнавља се ватра, укључујући и бомбардовање територија на којима су цивили, што изазива још више патње, смрти. Турска влада је јасно рекла, када је реч о спасавању живота, они неће забранити улазак људи у Турску. Та земља добила је обећања помоћи међународне заједнице да би примила још избеглица. Али, знајте, Турска је већ довољно гостопримљива, удомила је велики број избеглица, више од два и по милиона из Сирије. 

На конференцији у Лондону прикупљено је 10 милијарди долара за помоћ сиријском народу. Је ли то довољно?

Ово је било значајно, први пут се десило да УН може да прикупи толико новца у једном дану за један конфликт. Верујемо да ће бити довољно, то је за следећу годину, и да задовољи најосновније хуманитарне потребе унутар Сирије и суседних земаља. Пет година конфликта натерало је пола популације да напусти своје домове, укључујући четири и по милиона избеглица.  

Али нама је потребно да се заустави конфликт како би се зауставили ови проблеми?

Наравно, решење није лечење симптома, него узрока болести. Сви морају да раде на стварању мира у Сирији и другим конфликтним зонама. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи