Тадић и Шољом за решавање историјских неспоразума

Председници Србије и Мађарске Борис Тадић и Ласло Шољом заложили се у Будимпешти за решавање историјских неспоразума и утврђивање чињеница из Другог светског рата. Прикључење Србије ЕУ је гаранција да ће етничке мањине остати тамо где вековима живе, рекао Шољом. Отворен нови српски Културни центар.

Председник Србије Борис Тадић и председник Мађарске Ласло Шољом заложили су се за решавање историјских неспоразума, због чега би две земље требало да формирају мешовиту научну комисију.

Задатак те комисије би био да утврди чињенице из целог Другог светског рата, изјавио је Тадић после разговора са Шољомом, додајући да је за Србе и Мађаре од фундаменталног значаја да се створе услови за укупно помирење два народа, не са намером да се забораве злочини, већ да се утврди истина.

"Србија за све националне мањине и етничке заједнице ствара најбоље могуће услове за развој, школовање, очување националног идентитета и исти захтев ће упутити свим државама у региону у којима живи српски народ", изјавио је Тадић у Будимешти, где се налази у дводневној посети.

Председник је рекао да Србија спроводи многе иницијативе о заштити мањинских права, омогућава директне изборе за националне савете, наставу на матерњем језику мањина, у складу са принципом одбране права властитог народа у региону.

Тадић је изразио очекивање да ће Мађарска размотрити могућност учешћа припадника српског народа у мађарском парламенту и да ће се стално радити на побољшању информисања и школовања на матерњем језику припадника српског народа.

"Основна идеја је стварање шанси за развој етничких националних заједница у нашим земљама. Мађарима у Србији и Србима у Мађарској морамо створити перспективу и будућност у њиховим земљама - Србији и Мађарској", истакао је председник Србије.

Тадић је најавио да ће Србија у наредних пет година саградити три моста на Дунаву, што ће имати огроман значај, не само за Србију, већ и за Европу.

Према речима Тадића, Србија би и зато требало да буде интегрисана у Европску унију (ЕУ), "јер се не ради само о нашем, већ и европском интересу".

"Искључиво интеграција Западног Балкана у ЕУ омогућава стабилност региона, његов економски развој и перспективу етничких заједница у земљама у којима живе", нагласио је Тадић.

Председник је изразио очекивање да ће Мађарска 2011. године, када буде председавала ЕУ, скренути пажњу на транспортни потенцијал Дунава, значај те реке за заштиту животне средине и на важност чишћења Дунава од бомби заосталих из НАТО бомбардовања 1999.

Шољом: Србија у ЕУ интерес целог региона

Председник Мађарске Шољом је оценио да је важно да се разјасни прошлост и да заједничка комисија академија наука Србије и Мађарске утврди истину о догађајима из 1944. и 1945.

"Реч је о утврђивању чињеница, а не о потери за кривцима", изјавио је Шољом.

Према Шољомовим речима, обострана је жеља Београда и Будимпеште да Србија што пре постане чланица ЕУ.

"Прикључење Србије ЕУ је елементарни интерес целог региона. Европска интеграција Србије је гаранција да ће етничке мањине остати тамо где вековима живе. Прикључење Србије има и економски значај", оценио је Шољом.

Преседник Мађарске је изјавио да је Србија исказала жељу да се прикључи гасоводу "Набуко".

У току дводневне посете Мађарској, председник Тадић ће се сусрести и са представницима Срба који живе у тој држави.

Министар за инфраструктуру Србије Милутин Мркоњић и мађарски министар саобраћаја Петер Хоник потписали су Споразум о међународном комбинованом транспорту робе и логистичкој услузи, као и Меморандум о развоју железничког Коридора 10.

"Србија у наредних пет година намерава да изгради најмање три моста преко Дунава, који имају огроман инфраструктурни значај не само за нашу земљу, него за читаву Европу. То је наш допринос економском развоју. И због тога Србија мора бити интегрисана у ЕУ, јер се не ради само о нашем интересу, већ о генералном, европском интересу", рекао је Борис Тадић.

Тадић је, осим са Шољомом, разговарао са премијером Гордоном Бајнаијем и председником парламента Белом Катоном, положио венац на Споменик мађарских хероја на Тргу хероја и учествовао на седници Мађарско-српског пословног савета.

Тадић: Европске интеграције приоритет Србије

Уочи доласка у Будимпешту, председник Србије је изјавио да се "постављањем препрека интеграцији Србије, као централној држави на Западном Балкану, успорава и улазак осталих држава региона у Унију и повећава опасност од дестабилизације тог подручја".

"Надам се да ће после ирског референдума Унија бити у стању да настави процес проширења. Тиме би Хрватска могла да доспе на убрзану траку, а сматрам да ће је, уколико она брзо уђе у ЕУ, следити једна по једна и друге државе Западног Балкана", рекао је Тадић "Непсабадшагу".

Тадић је поновио да је приоритет власти у Београду и даље европска интеграција Србије и очување њеног територијалног интегритета.

"Србија ће се и убудуће искључиво дипломатским и политичким средствима борити за очување територијалног јединства. Сачекајмо одлуку Међународног суда у Хагу, а када она буде донета спремни смо да преговарамо с албанским руководиоцима у Приштини о евентуалном компромису", истакао је Тадић.

"За нас је кристално јасно да се етнички мотивисана отцепљења сударају с међународним правом. У супротном би сепаратистички покрети кренули широм света", рекао је Тадић и додао да Београд "неће заборавити" да је и Мађарска признала Косово, али да "треба бити реалан".

"Уколико Суд донесе одлуку коју очекујемо, једна од опција је да ће неке земље повући своје признање независности Косова, а надам се да ће то учинити и наши мађарски пријатељи", рекао је Тадић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво