Читај ми!

Нови амбасадор САД се представио на српском језику

Новопостављени амбасадор САД у Београду Кајл Рендолф Скoт предао је акредитивна писма председнику Србије Томиславу Николићу. Пре 30 година започео је дипломатску каријеру у овом региону. У слободно време воли да вози бицикл, а Србију пореди са Аризоном – због природних лепота и разноврсности.

Амбасадор Кајл Рендолф Скoт је полиглота и добар познавалац европских питања, који је искуство стекао током бројних дужности широм Европе и при разним међународним организацијама.

Како се наводи у промотивном споту америчке амбасаде, Скoт ће подржати напоре Србије на путу ка Европској унији, побољшање регионалних односа, развијање помирења и интеграције.

"Заједно можемо да унапредимо америчко-српске економске односе, како бисмо створили радна места и дали прилику младим људима у Србији и Америци", рекао је Скoт у снимку.

После 16 селидби у осам држава у иностранству, ово је први пут да Скoт и његова супруга у неку земљу одлазе без синова. Слободно време воли да проводи у природи, да вози бицикл и упознаје нове културе.

"Баш као Аризона, држава у којој сам одрастао, и Србија је позната по својој изузетној природној лепоти и географској разноврсности. Једва чекам да упознам вашу лепу земљу и великодушно гостопримство, по којем је позната широм света", поручио је Скoт.

Приликом сусрета са председником Томиславом Николићем, Скoт је рекао да му је част да преда писма којима га је његова земља, односно председник САД Барак Обама, овластио да обавља дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора САД у Србији.

Председник Николић је америчком амбасадору пожелео добродошлицу у Србију, а након упознавања двеју делегација, Скoт је Николићу представио и своју супругу.

Са новопостављеним амбасадором САД сутра ће се састати и председник Владе Александар Вучић, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Амбасадор Скoт је претходно био генерални конзул у Генералном конзулату САД у Милану и директор Канцеларије за Русију у Бироу за европске и евроазијске послове Стејт департмента, наведено је у званичној биографији објављеној на сајту америчке амбасаде у Београду.

Такође, био је заменик шефа мисије САД при ОЕБС-у и министар саветник за политичка питања при мисији САД у Европској унији у Бриселу.

Био је политички саветник у Амбасади САД у Будимпешти од 1999. до 2003. године, а претходно је радио у политичком одељењу Амбасаде САД у Москви.

Пре одласка у Москву, Скoт је био истраживач-сарадник за националну безбедност на Институту Хувер при Универзитету Стенфорд у Калифорнији.

Службовао је у амбасадама САД у Тел Авиву у Мисији САД у Уједињеним нацијама у Женеви и при Мисији САД у Уједињеним нацијама у Њујорку.

На почекту каријере, осамдесетих година радио је и као конзуларни службеник у Загребу.

Скoт је дипломирао на Државном универзитету Аризоне 1979. године. Говори српскохрватски, руски, италијански, мађарски, хебрејски.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво