Линта: Грабар Китаровић треба да се заложи за повратак станова

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић да се јавно заложи за повратак станарског права протераним Србима, и на тај начин помогне у решавању једног од отворених питања између Београда и Загреба.

У изјави за јавност, Линта такође истиче да очекује да ће хрватска председница одустати од провокативног и уцењивачког приступа да Србија мора да реши бар једно од отворених питања, како би председник Србије Томислав Николић могао да дође у Загреб.

Он предлаже Колинди Грабар Китаровић да Хрватска реши барем једно отворено питање које се односи на повратак око 40.000 станова који су у судским поступцима одузети протераним Србима а на којима је постојало станарско право.

Уместо да Република Хрватска врати одузета станарска права по моделу који је примењен у Босни и Херцеговини, она током 2003. године доноси социјални Програм стамбеног збрињавања који је дискриминаторски према носиоцима станарског права, истиче Линта.

Он је подсетио да су се хрватски судови 1990-их година позвали на Закон о стамбеним односима из бивше СФРЈ у коме пише ако носилац права не борави у стану више од 90 дана стан ће му бити одузет. Није узета у обзир чињеница да су Срби насилно протерани и да није постојала никаква могућност да се у наведеном року врате.

Овакви станови су послије тога, на основу Закона о откупу станова, откупљени од нових корисника хрватске националности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи