Читај ми!

Европски парламент усвојио Резолуцију о Србији

Европски парламент је усвојио Резолуцију о Србији у којој се позива на што скорије отварање кључних поглавља 23 и 24 у преговорима о чланству са ЕУ, поздравља напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, и Србија охрабрује да настави економске реформе. Резолуција је усвојена са 498 гласова за, 66 против и 70 уздржаних.

Резолуцијом, чији је аутор известилац за Србију Дејвид Макалистер, поздравља се напредак у нормализацији односа Београда и Приштине и власти позивају да у потпуности и благовремено примене до сада постигнуте споразуме, уз напомену да је то један од услова за приступање Србије ЕУ.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је да је усвајање Резолуције о Србији у Европском парламенту јасан показатељ да је препознат укупан напредак Србије и стабилан и континуиран европски пут.

Србија се резолуцијом позива да настави са систематским и економским реформама, обезбеди да рад судија, туžжилаца и медија буде ослобођен политичког утицаја и појача напоре у борби против организованог криминала и корупције.

У документу се поздравља отварање поглавља 32 и 35 и посвећеност Србије европским интеграцијама, као и мере којима се Србија припрема за преговоре о чланству са ЕУ и акциони планови за поглавља 23 и 24, која се тичу основних права.

Изражава се нада да би и поглавља 23 и 24 могла бити отворена већ почетком 2016. године, будући да су пресудна за реформе у правосуђу.

У документу се истиче и да су преговори о поглављу 35, које обухвата нормализацију односа с Приšштином, од битног значаја за напредовање Србије ка ЕУ и да је пуна нормализација односа важžан услов за улазак Србије у Унију.

Поздравља се ангажžовање Србије у нормализацији односа са Косовом и истиче воља Београда да до краја спроведе споразуме о Заједници српских опшšтина, телекомуникацијама, енергетици и мосту у Косовској Митровици.

Београд и Пришšтина се, такође, позивају да се уздрžже од негативне реторике и учине напредак у пуној примени већ постигнутих споразума.

Поздравља се и напор привредних комора Србије и Косова у нормализацији односа.

У Резолуцији се изражžава нада да неуспех кандидатуре Косова за чланство у Унеску неће угрозити дијалог.

Посланици се осврћу и на потребу да Србија учини већи напор и прогресивно усклади своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ, укључујући и однос са Русијом, а констатују да је спровођење заједничких вежби Русије и Србије за жаљење.

Документом се такође истиче и значај конструктивног приступа српске владе регионалној сарадњи и наглаšшава конструктивна улога нашšе земље у "Берлинском процесу".

Србија је похваљена и за конструктиван приступ у решšавању мигрантске кризе, а у Резолуцији се додаје да је Србија партнер ЕУ од суšштинског значаја и помоћи на Балкану и да је отуда неопходно да јој ЕУ обезбеди средства и адекватну финансијску помоћ, те позива да повећа своје капацитете прихвата миграната.

Европски парламентарци поздрављају усвајање Закона о раду, смањење буџžетског дефицита и побољšшање пословног окружења, а српске власти се подстичу да побољšшају инвестициону климу и смање разлике међу деловима Србије.

Власти се позивају и да осигурају заштиту страног улагања и, уз признање да постоји напредак у реструктурирању јавних предузећа, наглаšшава се важност транспарентног приватизационог процеса.

У Резолуцији се наглашšава да судство мора бити независно од политичког утицаја.

Додаје се и да су корупција и организовани криминал шšироко раšширени и у региону и да представљају препреку за демократски, социјални и економски развој Србије.

У Резолуцији се наводи да је прогрес направљен у борби против корупције, али да и даље на томе треба радити.

Такође, наглашава се значај организација цивилног сектора.

Власти се позивају и да заштитнику грађана омогуће пуну политичку и административну подршку и да се "уздрже од тога да омбудсмана излажу неоправданој критици".

Поздравља се адекватан правни и институционални оквир за зашšтиту људских права и слобода, али се примећује да има јошš недостатака у вези са имплементацијом, посебно кад је реч о рањивим групама, попут особа са инвалидитетом, припадника ЛГБТ популације.

Србија се охрабрује и да што пре усвоји закон о националним мањинама, као и да се учине конкретне мере како би се побољшао положај Рома.

Посланици изражавају и забринутост што није дошло до напретка у погледу слободе изражавања и слободе медија и са забринутошšћу примећују сталан политички притисак који поткопава слободу медија, што доводи до растуће аутоцензуре.

Кукан: Србија напредује у европским интеграцијама

Србија напредује у процесу интеграције о чему сведочи и отварање првих преговарачких поглавља, изјавио је члан Комитета за спољне послове Европског парламента Едуард Кукан након усвајања Резолуције о Србији.

Кукан је у саопштењу истакао и да дијалог између Београда и Приштине треба да буде настављен, а постигнути споразуми морају да буду испуњени и спроведени.

Према његовим речима, Србија мора да се усредсреди на јачање демократских институција, владавину права, конкретно функционисање правосуђа и борбу против корупције и организованог криминала.

Кукан је навео да слобода медија, који су већ дуже време под политичким притиском, остаје и даље веома важно питање.

Србија ће, такође, морати да реши своје односе са Косовом, сматра Кукан и додаје да ће то питање бити присутно током целог преговарачког процеса.

Кукан сматра да је и Приштина, као и Србија, направила важан корак ка ЕУ, и додао да су, након потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању, односи између ЕУ и Косова "ојачани и достигли институционални ниво".

Косово не сме да остане изоловано, сматра Кукан истакавши да ЕУ мора да створи услове који ће омогућити интезивирање међусобних односа.

Кукан то види као шансу за бржи развој Косова, али наводи да ће то, у сваком случају, бити дуг и тежак процес.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи