Читај ми!

Удовички: У суботу очекујем коначан договор о платама

Коначан договор свих учесника о Нацрту закона о платама очекујем у суботу, каже потпредседница владе Кори Удовички. Додаје да би Нацрт могао да буде усвојен на седници владе истог викенда, а након тога по хитном поступку упућен на усвајање у Скупштину Србије.

Кори Удовички је рекла да ће премијер обавити последњи разговор са синдикатима и представницима независних тела у суботу и тада ће бити донета одлука.

"Ако она буде позитивна, очекујем да влада заседа за викенд или у понедељак, јер то нам је крајњи рок уколико желимо да на основу овог закона обезбедимо и почетак рада пројекта Светске банке за подршку реформи јавне управе", рекла је Удовички у интервјуу Танјугу.

Упозорила је да, уколико би договор са синдикатима о закону о платама изостао, то би одложило кредит Светске банке од 75 милиона долара намењен реформи јавног сектора бар годину дана, јер би то значило да се све ради из почетка.

"Ако би закон остао на новој преради, о томе би поново могли да разговарамо за неколико месеци, али онда бисмо имали проблем са ММФ-ом који је као услов за позитивну оцену четврте ревизије имао усвајање овог закона", рекла је Удовички.

Поред тога што у новом Нацрту обрачун плата за време боловања остаје по старом, као и минули рад, министарка државне управе је навела да су и правила када је реч о регресу и топлом оброку остала иста.

Према њеним речима, једна од битних ствари које закон доноси је уједначавање услова рада у јавној управи и независним државним органима, јер се у делу система обрачун радио на основу само основне плате, а у другом у сладу са Законом о раду, дакле на основу просека од 12 месеци. 

Одговарајући на примедбе везано за основице за обрачун у локалним самоуправама, Удовички је рекла да многе установе на локалном нивоу имају и запослене са локала и из републике, који у истој установи раде по различитом режиму.

Према њеним речима, неуређеност се тек види код овог питања, али читав проблем и није могуће решити само законом о платама, већ и уређивањем установа и постављањем питања чија је одговорност за рад установе

"Установа мора да припада једној или другој власти и да се зна којој власти директор полаже рачуне. А од кога установа добија нова,ц то је друга ствар. То је само извор прихода, може и од донатора", рекла је Удовички.

Потпредседница владе је истакла да закон о платама регулише низ принципа, а први је да се не дирају функционери чији су положај и плата већ уређени реформским законима, као што је случај са судијама.

Други принцип је, наставља, да тамо где су функционери одговорни за рад институције, рецимо министри, државни секретари, да они не смеју да зарађују мање од 10 одсто више од најплаћенијег службеника.

Министарка, међутим, објашњава да ће неке професије, морати да буду регулисане кроз посебне законе чије усвајање се очекује у наредном периоду.

"Очекујемо да буде донесен посебан закон, којим ће бити покривена просвета и здраство и култура, а на којем је да уреди конкретно системе напредовања и ближе објасни вредновање, јер је природа сваког посла различита. Логично је да ће се у оквиру тога уредити и зараде функционера који воде те организације", рекла је Удовички.

"Ви имате право, по Закону о раду, да свима умањите зараде на минималац ако послујете са губиртком. Да ли смо видели да се то дешава? - не. Шта нам то говори? Није то последица тога да ли су им плате уређене законом или не, већ других проблема", рекла је Удовички.

Потпредседница владе је критиковала то што се програми јавних предузећа и даље олако усвајају и што се дозвољава да "послују како послују и исплаћују плате какве исплаћују".

Удовички је истакла да закон о платама даје могућност и начин да се уведе ред у државу, али не може сам по себи да то наметне.

"Неће бити тешко изиграти га кроз посебне законе. Зато наредна влада мора одговорно томе да приступи, да јача дисциплину у јавним службама, да држи отвореност у поређењу зарада и у томе шта нам је остало неуређено", поручила је министарка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара