Бан: Насиље косовске опозиције одложило примену Бриселског споразума

Генерални секретар УН Бан Кимун је у најновијем извештају о Косову изразио забринутост због насиља којем је прибегла косовска опозиција. Такав развој догађаја допринео је одлагању неких аспеката примене споразума Београда и Приштине, пре свега формирање ЗСО, оцењује Бан.

Бан је прецизирао да се то односи на споразуме из априла 2013. и августа 2015. године и указао да договори у правцу успостављања Заједнице српских општина на Косову нису испуњени у одређеном временском оквиру.

Истакао је и да цени посвећеност Београда и Приштине да наставе са састанцима на високом нивоу у оквиру дијалога уз посредство ЕУ у најближој будућности.

Извештај који је припремио генерални секретар УН Бан Кимун обухвата период од 16. октобра прошле године до 15. јануара ове године, а о њему ће касније овог месеца расправљати Савет безбедности УН.

Укупна безбедносна ситуација на Косову остала је генерално стабилна у овом периоду упркос насиљу током политичких протеста, наводи се у нацрту извештаја који је Танјугу проследила канцеларија УН у Београду.

У извештају се напомиње да је тај период обележило континуирано ометање функционисања косовског парламента од стране опозиционих посланика, који су протестовали делом и због споразума усвојеног у августу 2015. у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

"Континуирана употреба насиља и запаљиве реторике опозиције је разлог за озбиљну забринутост. Такве акције су неприхватљиве и немају места у демократском друштву и могу само да имају негативан утицај на Косово", наводи Бан.

"Позивам све стране да удвоструче напоре у интересу свих који живе на Косову. Ценим посвећеност и Приштине и Београда да наставе са састанцима на високом нивоу у оквиру дијалога уз посредство ЕУ у најближој будућности", наводи Бан.

Према његовим речима, демонстрирање суштинске опредељености за владавину закона на Косову тражи и брзу и одлучну акцију ради пуног успостављања и операционализације Специјалног суда. У том смислу поздравио је саопштење холандске владе од 15. јануара о томе да седиште ове институције буде у Хагу.

"Очекујем да сви учесници делују ефикасно у правцу закључења преосталих корака у складу са одлукама које је донела скупштина Косова у августу 2015.", наводи Бан.

Приоритети Унмика остају унапређивање безбедности, стабилности и поштовања људских права на Косову и у региону, као и наставак конструктивне сарадње са Приштином и Београдом и свим заједницама на Косову, наводи се у извештају о тромесечном раду те мисије.

Уз извештај УН који је припремио Бан Кимун, објављен је и анекс извештаја високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини о деловању Еулекса у коме се наводи да је у поменутом периоду ова мисија наставила своје активности надзора, као и примену извршних функција у складу са својим мандатом у области владавине закона.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво