Опозиција ван власти и "у власти"

У Србији постоји "веома бројна и моћна опозиција" и има огромну подршку, тврди премијер Александар Вучић, који је то изјавио гостујући на ТВ Хепи. Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић каже да нема никакве могућности сарадње социјалиста са странкама "новог ДОС-а". Социолог Владимир Вулетић примећује да СПС има потребу да се дистанцира од СНС-а, како се не би утопили у ту странку.

Премијер Вучић прогнозира да ће предстојећи избори бити веома неизвесни, уз опаску да опозиција постоји и у власти.

"Такође, постоји опозиција која је на власти и која само чека прилику да седне на две столице", рекао је премијер, а упитан зашто би тако нешто радили, рецимо социјалисти, одговорио је – "Па, они би и тада били на власти".

"Има разлога. Не говорим о њима, говорим о свима и неким другим актерима којима не одговара пуна стабилност Владе", навео је премијер, приметивши да се то већ догодило у Македонији, Хрватској, али да се догађа и у Приштини, Црној Гори, БиХ, запитавши зашто би Србија једина била стабилна.

Није искључио ни мотив неких центара моћи у свету, којима, како је рекао, одговарају "патуљасте државе".

Због свега тога и сматра да ће наредни избори бити неизвесни, што, примећује, може да игнорише само "глуп човек".

А као један од показатеља у том смислу наводи запажање да више нико не говори о цензури и диктатури.

"Зашто више не говоре о томе? Погледајте како новине данас изгледају. Требало би ја да тражим већа људска права и да се борим за више слободе у медијима. О њима (опозицији) нигде ништа лоше не пише", навео је Вучић.

У медијима је ова тема присутна већ неко време, па и данас у неколико написа, између осталог у тексту који доноси Блиц, а у којем се говори о ширењу руског утицаја на медијску сферу у Србији.

Наводно се, како пише Блиц, руским капиталом подстиче рејтинг странака деснице које заговарају сарадњу с Русијом, а којима би се, како тврди саговорник Блица, веома лако могла придружити Социјалистичка партија.

Нема сарадња СПС-а са странкама "новог ДОС-а"

Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић тврди да нема никакве могућности сарадње социјалиста са странкама "новог ДОС-а".

"По ко зна који пут вам кажем, јасно и прецизно, да не постоји могућност никакве сарадње, никаквог разговора са странкама некаквог новог ДОС-а", рекао је Милићевић Танјугу и додао да би то било крајње неодговорно и штетно по грађане.

На подсећање да је и СПС у једном периоду био део те власти, Милићевић је рекао да та партија никада није била у власти са ДОС-ом.

"Причам о периоду после 2000. године. То је био период када су уништене фабрике, а радници остали без посла", рекао је Милићевић.

Упитан зашто се СПС-у не верује да неће се ДОС-ом, Милићевић одговара: "Не бих се бавио оценама, на мени је да саопштим јасан став СПС-а. Ако треба, поновићу га поново", додао је он.

Нагласио је да је СПС веома поносан на све успехе Владе, те да очекује да ће грађани гласати за, а не против, како то очекује опозиција.

Социолог Владимир Вулетић примећује да СПС има потребу да се дистанцира од СНС-а, како се не би утопили у СНС, али оцењује да социјалисти немају намеру да напуштају већинског коалиционог партнера.

Тако он за Танјуг коментарише наводе да се социјалисти у последње време понашају као опозиција.

"СПС се труди да наступа као странка за себе, са жељом да привуче што је могуће више бирача и није онда искључено да се ту и тамо реторике две странке не поклопе", каже Вулетић.

Подсећа на недавне примедбе Милутина Мркоњића приликом отварања "Прокопа" упућене СНС-у, приметивши да на тај начин не разговарају коалициони партнери.

"С друге стране, то може да се тумачи и неком врстом фаличне једначине, јер Мркоњић нема неку велику улогу у СПС-у, има само почасну. То му даје шири маневарски простор да не мора да се држи никакве страначке дисциплине... Наравно, када се тако нешто деси, потребно је да у јавност изађу званичници странке и испеглају ту причу", поручује Вулетић, који очекује и да ће таквих, повремених неразумевања бити још.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара