Читај ми!

Политика: Одлагање посете Николића Загребу је медијски спин

Информација која се појавила у хрватским медијима о одлагању посете председника Србије Томислава Николића Загребу јесте медијски спин јер није ни уговорена, кажу за Политику извори блиски Кабинету српског председника. Танјугу, међутим, у Кабинету председника није потврђено ни демантовано писање Политике.

Позивајући се на изворе блиске Кабинету председника Србије, Политика пише да је иницијатива да Томислав Николић дође у посету Загребу потекла од хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић на самиту „Брдо-Бриони,” који је одржан крајем новембра прошле године у Загребу, односно два и по месеца после Николићеве посете Ватикану.

Политици је то речено у Кабинету председника поводом писања загребачког Јутарњег листа, по коме је, наводно, хрватски државни врх одлучио да одложи више пута најављивану посету српског председника Хрватској због његовог захтева папи Фрањи да заустави процес канонизације Алојзија Степинца.

"Очигледно је у питању медијски спин”, каже исти извор и подсећа да је хрватска председница сама иницирала посету и предложила да датум буде одређен после формирања нове хрватске владе.

Јутарњи пише и да су му портпарол хрватске председнице Лука Ђурић и Дарио Михелин, председничин саветник за спољну политику, потврдили да још неко време неће доћи до хрватско-српског састанка на врху. Они, међутим, како се констатује, нису желели да разговарају о разлозима одлагања тог сусрета двоје председника.

После повратка из Ватикана, где је боравио 11. септембра прошле године, председник Николић је рекао да је разговор са папом Фрањом о кардиналу Степинцу био веома отворен, те да је папи рекао да је улога кардинала у Другом светском рату била веома лоша.

„У најмању руку, није смео да ћути када неко убије милион и више грађана само зато што нису католичке вере, и то је јако лоша улога за време рата”, рекао је тада Николић и пренео да му је папа у једном тренутку рекао да „нигде не жури у погледу проглашења кардинала за свеца”.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи