Стефановић: У Србији нема претњи од тероризма

Поводом упозорења Европола да Исламска држава планира нове нападе у Европи, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да у Србији нема непосредних претњи од тероризма.

"Били бисмо неозбиљни када би то препустили случају, полиција у сарадњи са БИА и Тужилаштвом темељно и пажљиво прати ситуацију на терену и свака назнака претњи се озбиљно схвата", рекао је Небојша Стефановић новинарима у Гроцкој, где је обишао радове на реконструкцији једне од улица.

Стефановић је рекао да је једини начин да се спречи тероризам добра сарадња са партнерским службама, истакавши да је потребан јединствен систем регистрације и биометријских података.

Министар је најавио да ће у уторак у Скопљу бити одржани разговори директора полиције из региона у намери да се успостави јединствен систем, односно да од Грчке до крајњег одредишта мигранти иду са једном контролом и једним издавањем биометријских докумената, уместо да им се у свакој земљи појединачно узимају подаци.

"Тиме ћемо бити хуманији према мигрантима, али и безбеднији", поручио је Стефановић.

Истакао је да су надлежни у претходна два-три месеца примили различита упозорења од партнерских служби за опасност од тероризма, те да у сарадњи са највећим светским агенцијама за борбу против тероризма, као и онима у региону, наша полиција пажљиво прати шта се дешава, пре свега на мигрантској рути, али и у окружењу.

"Да би људи били безбедни потрудили смо се да успоставимо неку врсту обавештајног прстена, да спречимо да дође до ставарања групе која би могла да изведе нападе", рекао је Стефановић и поновио да се ситуација прати.

Према његовим речима, у Србији се данас налази око 1.700 људи који су у последња 24 сата ушли у нашу земљу, те да се очекује да се њихов број на пролеће повећа.

Стефановић је најавио и да ће у наредних неколико недеља бити представљена одређена појачања када је реч о опремању специјалних јединица.

"Кад обавештајни прстен открије такву врсту ћелије, онда се упућују специјалне јединице и ми ћемо бити спремни да реагујемо", поручио је Стефановић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се