Протест подршке Оливеру Ивановићу у Косовској Митровици

У северном делу Косовске Митровице одржан је митинг подршке Оливеру Ивановићу, недавно осуђеном у првостепеном поступку на девет година затвора због наводних ратних злочина над Албанцима на северу Косова.

"За политичку пресуду не траже се докази, већ најбољи међу нама", речено је на скупу у центру Митровице.

Потпредседница Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Ксенија Божовић рекла је да је истина једна и да мора да победи. 

"Оливер није крив. Одлучено је да без чињеница буде осуђен. Тражимо да буде ослобођен, а од политичких представника Срба у Приштини и Београду тражимо да сваки разговор са представницима међународне заједнице почну питањем шта је са Оливером и његовим правима", рекла је Божовићева.

"Осуђујући Оливера суде свима нама, јер не пристајемо на лажи. Сваког од нас може снаћи иста судбина. Позивамо Владу Србије примени реципрочне мере према Еулексу", навела је Божовићева и упутила позив Еулексу да преиспита пресуду и да је врати на колосек правде и права.

Игор Симић из ГИ СДП рекао је да су се надали да правда победи и да ће Еулексове судије бити довољно храбре да суде по праву, правди и да ће се одупрети политичким притисцима.

Симић је председавајућој Еулексовог судског већа у процесу против Ивановића, Роксани Комши, поручио да данас каже истину, а не за пар година. 

“Није време да се ћути, време је да гласно и јасно бранимо Оливера. Бранећи Оливера, бранимо нас, бранимо нашу децу. Овим путем обраћам се и Еулексу,– очекујемо да у најкраћем могућем року преиспитају ону срамну пресуду квазисуда, да је укину и врате поново на колосек правде и права, јер то је једини начин да спасу образ и душу и да дођемо до истине”, рекао је Симић.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев рекао је да ако нема доказа за злочине почињене над Србима на КиМ, о каквој правди и праву говоримо, и да је притвор за Ивановића шамар свима нама.

“То није шамар Оливеру Ивановићу, његовој породици, Митровици, то је шамар свим Србима на КиМ, то је песница у лице српском народу и држави Србији”, нагласио је Козарев.  

На скупу је говорио и књижевник и новинар Живојин Ракочевић, а прочитано је и писмо подршке Милорада Арлова, председника Одбора за помоћ Србима на КиМ из Републике Српске. 

Протесту је присуствовао официр за везу Владе Србије у Приштини Дејан Павићевић.

Протест је одржан у центру Косовске Митровице, а главна градска улица је била затворена за саобраћај. Након протеста, грађани су прошетали до зграде Основног суда у Митровици.

Ивановић, који је проšшле недеље осуђен на девет година затвора због ратних злочина који су се догодили 1999. године у Косовској Митровици, премешšтен је у четвртак из кућног у судски притвор након šшто је Апелациони суд у Приšштини прихватио жžалбу туžжилаšштва.

Еулекс је Ивановића ухапсио 27. јануара 2014, а судски процес током којег је саслушšан 81 сведок трајао је виšше од годину дана.

Ивановића је Еулексово судско веће Основног суда у Митровици ослободило оптужžби за кривична дела почињена 2000. године као и јошš четворицу Срба којима је суђено у склопу истог процеса. 

Ивановића је осудило Еулексово судско веће, којим је председавала судија из Румуније Роксана Комšа, на девет година затвора због ратних злочина почињених у Косовској Митровици 14. априла 1999. године.

Како је наведено у пресуди, српске снаге тада су организовале акцију чиšшења јуžжне Митровице са циљем протеривања Албанаца.

Ивановић је, како је наведено у пресуди, био део парамилитараца и учествовао је у тим догађајима.

Осуђен је, иако није утврђено ван сваке сумње да је, када је предузимао радње, поступао у својству лидера, вође српских парамилитараца или вође српске полиције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво