Кирби: Из Србије одлазим тужан, али оптимистичан

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби, који сутра одлази из Србије по истеку мандата, поручио је да ће нашу земљу и наш народ носити у срцу, те да одлази тужан, али оптимистичан у погледу будућности Србије.

Кирби је новинарима, након уручивања донације Црвеном крсту за потребе избеглица и миграната у Србији, рекао да ће приступање Европској унији, Србији донети бољу будућност.

"Заиста се надам да ћете брзо приступити Европској унији јер мислим да ће то умногоме помоћи младима и уопште свима да граде бољу будућност у овој земљи", поручио је Кирби.

Говорећи о својим утисцима о људима у Србији, одлазећи амбасадор је приметио да су "људи овде људи" и да су веома хумани.

"Током ове три године колико смо провели овде, моја супруга Сара и ја смо уживали. Сутра одлазимо, али ћемо Србију и овај народ понети у срцима", истакао је Кирби.

Упитан како види будућност дијалога Београда и Приштине, Кирби је оценио да ће се ствари кретати напред и набоље, али је напоменуо да неће бити лако.

"Али зато имамо премијере и разне друге људе и функционере који су ту да ураде тај тежак посао", рекао је одлазећи амбасадор САД.

Додао је да овде, као и другде у свету, људи морају да науче како да живе заједно са својим суседима.

"Овде смо се данас окупили између осталог и зато што су се на Блиском истоку десили разни проблеми који захтевају хуманитарну интервенцију", рекао је Кирби и изразио наду да ће се изнаћи мирно решење на Блиском истоку и у Сирији.

Такође је изразио жељу да Србија у том контексту иступи као неко ко ће допринети мировним мисијама.

На питање да ли би Србија могла да се до 2020. нађе у саставу ЕУ, Кирби је рекао да то није немогуће, али да ће захтевати ангажман многих људи.

"Овде постоје људи који су за то способни, али то није лака путања нити једноставан посао", истакао је, пожелевши сву срећу и све најбоље премијеру Србије Александру Вучићу, који је, како је подсетио, рекао да је циљ Владе чланство Србије у ЕУ до 2020. године.

Кирби је додао да је, када је разговарао са својим европским колегама, стекао утисак да постоји велика воља у Европи да се процес приступања Србије заврши и да Србија постане чланица ЕУ.

"Међутим, да би се тај процес финализовао, мора да се поштује процес преговора који се састоји од отварања и затварања поглавља, али верујем да постоји добра воља да се тај процес заврши за Србију на најбољи могући начин", поручио је Кирби на последњем медијском догађају којем је присуствовао у својству амбасадора САД.

Помоћ избеглицама у Србији

Иначе, одлазећи амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби уручио је Црвеном крсту донацију предмета и опреме који ће се користити за потребе избеглица и миграната у Србији, као прву од две пошиљке чија је укупна вредност 665.000 долара.

Пошиљка се састоји од грејалица, шатора, душека и других предмета који су намењени за помоћ мигрантима, избеглицама и хуманитарним радницима у Србији како би могли да одговоре на изазове које носи зимско време.

Кирби је, у изјави новинарима након уручења донације у складишту Црвеног крста у Земуну, истакао значај четири генератора снаге од по 30.000 вати и 165 канти за смеће, који су део донације.

"Мислим да је то веома битно јер генераторима можемо обезбедити светло и струју у шаторима, а канте за смеће су важне на местима на којима су мигранти да би се одржавала чистим и тако спречило ширење болести", рекао је Кирби.

Амерички дипломата је навео да је током трогодишњег мандата доста сарађивао са Црвеним крстом Србије у разним кризама, у Обреновцу и другде.

То је потврдио председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић, који је рекао да је мандат амбасадора Кирбија био обележен великим бројем хуманитарних активности и захвалио му на високохуманитарном приступу активностима Црвеног крста.

Радовановић је изразио захвалност на донацији за подршку мигрантима која ће, како је истакао, помоћи Црвеном крсту да своје обавезе испуни и у наредном периоду.

Кирбију, који сутра одлази из Србије, пожелео је добро здравље и успех у наредним активностима, као и више времена на тениском терену.

Донацију је обезбедило министарство одбране САД, а реализована је преко Европске команде америчке војске и Амбасаде САД у Београду.

Донација садржи и 600 пешкира, склопиве столове и столице, дечја колица и кревеце, више од 80 ћебади, 400 врећа за спавање и друго.

Како је саопштила Амбасада САД, донацијом се потврђује посвећеност америчке владе у пружању помоћи онима који су угрожени широм света, а посебно да се помогне Влади Србије у решавању актуелне избегличке и мигрантске кризе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво