Одбор ЕП: Што пре отворити поглавља 23 и 24 у преговорима са Србијом

Спољнополитички одбор Европског парламента усвојио је предлог резолуције о Србији у којој тражи да се што пре отворе кључна поглавља 23 и 24 у преговорима о чланству с Европском унијом. Србија предана нормализацији односа с Приштином, наводи се у документу.

Одбор је са 50 гласова "за", два против и четири уздржана усвојио документ у којем поздравља мере којима се Србија припрема за преговоре о чланству с Европском унијом и посебно акционе планове за поглавља 23 и 24 о владавини права, правди и темељним слободама.

Европски парламентарци позивају власти у Београду да одлучно наставе системске и друштвено-економске реформе и наглашавају и важност припреме за отварање поглавља 32 о финансијској контроли и 35, које се тиче нормализације односа с Приштином.

Посебно се подвлачи да је важно већ почетком ове године отворити поглавља 23 и 24, будући да су то поглавља пресудна за реформе правосуђа и основних права, уз опаску да се мора уклонити политички уплив на судство.

У претходној расправи о нацрту резолуције о Србији у Спољнополитичком одбору је подвучено да је отварање поглавља у преговорима о чланству Србије с ЕУ важан корак на европском путу Србије и да представља "веома заслужено уважавање напретка који је остварен", како је то оценио известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер.

Кључно је да се закони и реформе спроведу у дело, истиче се у нацрту резолуције. Такође се "поздравља напредак Србије у стварању услова за привређивање кроз смањивање буџетског дефицита и реформе радног права и политике запошљавања".

Европски парламент "подстиче српске власти да поспеше климу за инвестиције, наглашава важност брзе реструктурације јавних предузећа" и позива Србију да законе о државним субвенцијама усагласи с правном тековином ЕУ.

Европски парламентарци такође одају признање Србији за конструктиван приступ решавању имиграционе кризе и у достављеним амандманима траже да српске власти делотворно спречавају даљи одлазак у ЕУ миграната који немају основа да добију азил.

Они "позивају Србију да своју спољну и безбедносну политику усагласи с политиком Уније, укључујући политику према Русији".

У нацрту резолуције се указује на известан напредак у бици против корупције, уз усвајање закона о заштити узбуњивача и истиче нужност окончања правосудних поступака за корупцију, укључујући случајеве на високом нивоу.

Српске власти, како се наводи, треба да "удвоструче напоре у борби против организованог криминала, што мора да уроди коначним пресудама, што је и предвиђено акционим планом за поглавље 24".

Парламент ЕУ подвлачи важност слободног рада омбудсмана и независних тела и "изражава забринутост због одсуства напретка у побољшању стања на пољу слободе изражавања и слободе медија".

У документу се наглашава "узнемиреност због насиља над новинарима и претњи у обављању њихове професије".

Европски парламент "позива власти да истраже нападе на новинаре и поново подвлачи да се мора обезбедити потпуна примена нових закона о медијима", уз увид у власништво и финансирање медија.

У амандманима који ће бити уграђени у нацрт резолуције изражава се "забринутост због недоследног спровођења буџетског закона и политичког уплитања у независност медија".

Више хрватских, мађарских, бугарских и румунских посланика поднело је амандмане у којима тврде да се недовољно штите права мањина у Србији.

У резолуцији се наглашава потреба боље заштите права мањина.

Такође се каже да "културна разноликост Војводине доприноси идентитету Србије" и наглашава да "аутономија Војводине не може бити доведена у питање, а закон о средствима Војводине мора бити усвојен без одлагања, као што предвиђа Устав".

ЕП: Србија предана нормализацији односа с Приштином

Спољнополитички одбор Европског парламента усвојио је нацрт резолуције у којој "поздравља вољу коју Србија и даље показује у нормализацији односа с Косовом и спровођењу важних споразума, попут онога од 25. августа 2015. године о стварању Асоцијације/Заједнице општине са српском већином".

У том документу који на пленарном заседању још треба да потврди Европски парламент, истиче се воља Београда да до краја спроведе и споразуме о енергији, телекомуникацијама и мосту у Косовској Митровици и указује на достигнућа на другим пољима.

"Европски парламент позива Србију и Косово да одустану од свих негативних порука, крену ка потпуном спровођењу у доброј вери досад закључених договора и наставе с одлучношћу процес нормализације", наводи се у тексту.

Европски парламентарци "охрабрују Србију и Косово да утврде нова подручја дијалога, што ће поспешити живот становништва и средити у потпуности њихове односе".

У документу Европског парламента се "изражава нада да питање одбацивања молбе Косова за чланство у Унеску неће закочити дијалог".

У амандманима које су поднели извештач Европског парламента за Косово Улрике Луначек и још неки посланици наглашава се да Србија мора у потпуности нормализовати односе с Приштином пре него што оконча преговоре о чланству с ЕУ. 

Очекује се да Европски парламент о тексту дискутује и гласа на пленарној седници 3. и 4. фебруара. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи