Промена политичког дреса, како стати на пут прелетачима?

Премијер поручује да ће избори бити расписани за 45 дана. Са ким ће све СНС у коалицију, а у колико колона опозиција још није познато али је познато да пред изборе прораде тзв. прелетачи. Дрес мењају некад и читави одбори, а последњи пример је Ковачица. Но, не прелази се само из опозиције у позицију, а промену партије у Србији не кажњавају ни странке ни бирачи.

Ковачицу код Панчева у медије претходна три дана ласнирао је одбор ЛДП-а. Четворо либерала прешло је у СНС иако су већ заједно у владајућој коалицији.

"Један од разлога је био и тај што се нисно слагали са препоруком покрајинског одбора ЛДП-а да се на изборе изађе са ЛСВ. Али то није једини разлог преласка у СНС, један од разлога је и политика Александра Вучића", објашњава некадашња одборница ЛДП-а Душанка Петрак.

А да ли је напредњацима сметао долазак оних чији је лидер Чедомир Јовановић недавно изјавио да од њега нема веће опозиције Александру Вучићу.

"Није нам сметало јер није прешао Чедомир Јовановић, него руководство Општинског одбора Ковачица. Имамо врло различите ставове, али они су прихватили нашу политику", каже Милан Гарашевић из СНС-а.

У ЛДП-у су нам рекли да након саопштења неће давати додатне изјаве о догађајима у Ковачици. Раније су негирали да је цео општински одбор прешао у СНС, али на питање колико је одборника остало у ЛДП-у, нису одговорили.

Политичка прелетања не дешавају се само уочи избора и нису прелазак искључиво из опозиционе у владајућу странку. Један од најзвучнијих био је прелазак дугогодишњег члана СПС-а Михаља Кертеса у СНС. На локалу су им приступали и републички противници: ДС, Нове Србија, ДСС, СРС.

Новоформираној Левици Србије скоро су пришли чланови ДС-а из Лесковца. Слободни мандат даје и слободу преласка из странке у странку, а казне нема ни од партија, ни од бирача.

"Оно што би суштински могло је да се промени изборни систем, а што примењују демократије - то је и промена изборног система, па да онда грађани сами казне те политичке прелетаче. То у Србији не постоји као могућност, наш изборни систем је такав да имамо затворене листе", истиче Ђорђе Вуковић из Цесида.

За прелетаче нема ни политичког решења. Предлог ЛСВ-а да странке не прихватају прелетаче који нису вратили мандат партији остао је само предлог.

Промену политичких странака критиковала је и председница Скупштине, иако је сама променила шест партија. Максималне казне за прелетаче до сада су била таблоидна препуцавања или вербални окршаји остављених са онима који су их оставили.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи