Шеф аустријске дипломатије 8. и 9. фебруара у Београду

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц боравиће 8. и 9. фебруара у званичној посети Србији.

Курц ће, како је Танјугу речено у аустријском Министарству спољних послова и интеграција, разговарати са премијером Александром Вучићем и министром спољних послова Ивицом Дачићем, као и са високорангираним представницима привреде и организација цивилног друштва.

У оквиру посете шефа аустријске дипломатије, а у присуству председника Привредне коморе Аустрије Кристофа Лајтла, биће потписан Меморандум о разумевању у вези са аустријско-српском сарадњом у области дуалног образовања.

Министар Курц последњи пут боравио је у Београду почетком децембра, поводом учешћа на министарском самиту ОЕБС.

Он се са премијером Србије састао и на маргинама Светског економског форума у Давосу, а теме разговора биле су избегличка криза и пут Србије ка ЕУ.

У недавној изјави агенцији Танјуг Курц је оценио да је Србија протеклих година доказала да је поуздан партнер ЕУ и да је спремна да преузме улогу лидера у региону, те да је, на унутраšњем плану, поставила темеље за бољу будућност.

„Бројне реформе предузете од стране Србије, протеклих година, посебно економске, као и неопходни напори у области владавне права, поставили су темељ за бољу и перспективнију Србију", казао је министар.

Истиче да реформски тренд мора бити настављен, и то не само да би земља могла да напредује у преговорима о приступању ЕУ, већ и у интересу побољшања свакодневног живота грађана Србије.

Аустријски министар је такође указао да је Србија постала важан извор стабилности на западном Балкану.

„Верујем да се српска влада са премијером Александром Вучићем доказала протеклих година да има те квалитете, а и резултати су већ видљиви. Дубоке структурне реформе за стварање праве тржишне привреде могу створити радна места, привредни раст и успоставити конкурентност са економијама земаља ЕУ, али су увек болне на почетку", подвукао је Курц.

Истакао је да су реформе неопходне Србији "како би напредовала и градила сјајнију будућност".

„Атмосфера на министарској конференцији са Вучићем није била само јако продуктивна, већ и пријатељска. У случају Аустрије, могу да кажем да су наши односи са Сбријом, а нарочито са српском владом, бољи и снажнији него у било ком тренутку у последњих 20 година", закључио је Курц.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво