Николић: Вероватније распуштање скупштине него оставка премијера

Председник Србије Томислав Николић изјавио је вечерас да је 24. април готово "фиксиран" датум избора и да је вероватније распуштање скупштине, него оставка премијера. Одговарајући на критике после свог говора на отварању Центра за матичне ћелије у Крагујевцу, председник поручује да не зна каква је то јерес и повреда Устава Србије ако неко жели да чува своју нацију.

Према његовим речима, оставка премијера као "увод" у изборе, логична је када је влада лоше радила, или када опозиција докаже да су се стекли услови за ванредне изборе.

"Овде је идеја да влада провери код грађана да ли је урадила довољно и да ли има времена да уради све оно што је обећала", рекао је Николић у интервјуу за телевизију Пинк и додао да је зато природније распуштање скупштине, како би се стекли формални услови за расписивање ванредних избора.

Према његовим речима, ако се као изборни дан помиње крај априла, а о датуму ће, прецизирао је, одлучити премијер Вучић, вероватно ће расписивање избора бити у марту.

Председник Николић је рекао да је убеђен да ће и после избора СНС водити владу.

Николић је подсетио да има замрзнуто чланство у Српској напредној странци, иако више није функционер, и у том смислу навео да му није свеједно како ће протећи избори и да ли ће, након њих, Србија остати стабилна или не.

"Стабилност је оно чиме ћемо у Европи у овом тренутку да се похвалимо. Грађани знају да оно што смо заједно Александар Вучић и ја обећали није лаж ни обмана из магле. Неко је требало искрено да почне да ради, да упозна грађане са ситуацијом у којој се земља налази, и то смо очекивали од храбре владе, да постави Србију на пут са кога не може тако лако да се скрене", рекао је Николић. 

Каже и да не очекује никакве промене које би Србију повукле у другом правцу, које би угрозиле њену безбедност и довеле до сукобљавања, можда и на улицама.

"Српска нација је у кризи"

Николић је, коментаришући критике на своју изјаву да би у Србији требало да се рађају деца са српским генетским материјалом и кодом, рекао да је српска нација у кризи, а да он само жели да Србија створи услове својим грађанима, међу њима и Србима, да продуже врсту.

"Да наши чукунунучићи генетски личе на нас, да, ако би устао неко од њихових предака, да га препозна као свог. Иначе, свашта може да се деси и на то упозоравају стручњаци...само ћуте да не би били нападнути", рекао је Николић на телевизији Пинк.

Упитан да ли је размишљао о оставци, што су затражили представници опозиције након тог говора, Николић је рекао да свако ко мисли да је он повредио Устав не треба да од њега тражи оставку, већ да покрене расправу у скупштини, па пред Уставним судом.

"Ако су ме грађани бирали на пет година, ко сам ја да кажем да ми је довољно четири године. Нисам болестан, нисам лоше радио свој посао", рекао је Николић.

Председник је додао и да сматра да је срамота да се председнички мандат скраћује.

Председник је, говорећи о наталитету у Србији, рекао да нико неће да прича о проблему који у Србији гори, а то је да пре 20 година сваки 12. брачни пар није могао да има дете, док је данас сваки шести пар у таквој ситуацији.

"Кад говорите о тако нечему, онда увек ризикујете да вас намерно погрешно схвате и извуку оно што нисте мислили", рекао је Николић.

Каже да није мислио да би, рецимо, Мађари у банци матичних ћелија у Србији морали да узимају генетски материјал од Срба, већ да свако може да бира да ли ће да узима гентески материјал од Мађара, Хрвата.

Николић је оценио и да заштитник грађана Саша Јанковић "као да седи на столици са иглом кад се помене његово име, те да скочи и пре него што размисли".

Николић додаје и да је српска нација у великој кризи, која је озбиљнија него кад би се поново десила поплава, јер поплава, каже, буде и прође а овај проблем систематски уништава народ. 

"Политичка битка прелиће се и на електронске медије"

Председник Николић оценио је да се "променило новинарство", и да данас комуникација значи нешто друго од куповине новина на киосцима.

"Људи прате много сајтова, комуницирају, многи реагују на неке поруке", приметио је Николић и запитао какав је то утицај ако је реч о тиражу новина од око 80.000 примерака.

Уверен је да ће се политичка битка "прелити" на електронске медије и да то важи и за локалне средине.

"Можда ће ово бити почетак неке нове врсте кампање", приметио је Николић.

Додаје да верује да ће се медијски рат наставити и да ће таблоиди и даље настојати и кад је реч о њему, али не само о њему, да раде на начин на који раде, али да он, што се њега тиче, неће никог разуверавати, нити убеђивати да је нешто што ради добро, попут фондације његове супруге, шта год о томе писали таблоиди.

Према његовим речима, у таблоидима мисле "сад ћемо га ми ставити на насловницу, у 150.000 примерака, па ће он да цвили".

"А ја никада нећу да цвилим", поручује Николић.

Николић: Требало би инсистирати на Поглављу 35 

Председник Србије истакао је да сматра да би Србија требало пре свега да инсистира на Поглављу 35, односно да унапред добије текст правно обавезујућег споразума, како би знали да ли можемо да прихватимо оно што у њему стоји.

"Требало би да добијемо текст правно обавезујућег споразума, да би одмах знали да ли хоћемо у то да улазимо или не", рекао је Николић.

Међутим, каже, добра је тактика и да улазимо у сва поглавља и побољшавамо нашу државу.

Према његовим речима, добро је да отварајући поглавља све време радимо са Бриселом на увођењу Србије у ред модерних држава.

Такође је истакао да би београдска делегација током нове рунде дијалога са Приштином требало да инсистира на пресуди Оливеру Ивановићу, јер је, она, како је оценио, покушај бесмисленог прављења баланса пред покретање многих поступака пред специјалним судом.

"Мислим да ће премијер Александар Вучић покренути питање пресуде и то није мешање у судску пресуду. Није било сведока ни доказа и чак је судија у пресуди навео да није било доказа, али да је, наводно, Ивановић знао шта ће се десити. То су бесмислице", нагласио је Николић.

Додаје да се очигледно покушава направити неки баланс, приказујући да се осуђују и Срби и Албанци.

Такав баланс, према његовим речима, према српском народу никада није прављен, већ су злочини Срба подизани на много виши ниво.

Такође је оценио да су протести и насиље у Приштини, као и сузавац у косовској скупштини "фарса и театар" којим треба да се покаже да на власт могу доћи и гори, те да треба чувати Хашима Тачија и Ису Мустафу.

Николић је указао да у новој рунди дијалога тема мора бити и Заједница српских општина, која ће донети нови квалитет живота и независности Србима на Косову.

Приштина, како је нагласио, покушава у дијалогу да полако добије све функције које једна држава обавља, а Србија је већ доста тога дала, чиме се смањује маневарски простор, те после почиње вршење власти на Косову на основу постигнутих споразума.

"То је преломна тачка и то премијер зна", закључио је Николић.

"Србија неће стати због ванредних парламентарних избора"

Николић је убеђен да ће ванредни избори донети владу са новом снагом и капацитетом, као и да неће бити потребно много времена за фомирање нове владе, "највише десетак дана".

Николић је рекао да је ова година преломна за Србију, а да идућа мора бити она у којој ће се боље живети.

"Година 2018. биће година потпуног опоравка српске економије, ако се нешто не деси у свету. Али, 2017. биће година великих релаксација, бољег запошљавања, јер ми усмеравамо инвестиције у нова радна места", рекао је Николић.

Председник је оценио да грађани Србије живе тешко и да много људи страхују или траже посао, а да су без посла и угрожени остали они који су некад подигли Србију - средњошколци и занатлије.

Николић је додао да су дошли нови "немилосрдни" инвеститори који траже да запослени испуне све тестове, а да много људи без посла чека да испуни услове за пензију.

Председник је тако направио паралелу између Србије и САД, наводећи да је са одлазећим амбасадором те земље Мајклом Кирбијем разговарао и о том аспекту живота.

"Амбасадор ми је рекао да је његов деда улагао у школовање његове деце, ја сам му рекао да у Србији још увек деде улажу у доручак својих унука. То је та разлика", рекао је Николић.

Зато је истакао да Србија мора да настави тихи раст своје економије и да се потруди да све више инвеститора долази у Србију и да се отварају нова радна места.

Председник Србије Томислав Николић оценио је да немачка канцеларка Ангела Меркел није у праву када је упозорила на опасност од нових сукоба на Балкану изразивши уверење да земље на Балкану никада више неће ратовати, али да сами себи ставарамо лоше ситуације и бацамо поглед преко рамена.

Николић је рекао да је са одлазећим америчким амбасадором Мајклом Крибијем разговарао и о наоружавању Хрватске и да је видео да САД нису задовољне понашањем Загреба на ову тему.

Николић је оценио да Србија не би требало да улази у трошкове и почне да се наоружава, јер су јој потребне специјалне једнице и специјално наоружање, пошто ће се цео свет борити против терориста.

"Нећемо имати времена за стварање сукоба између озбиљних држава", нагласио је председник, додајући да је Хрватска чланица ЕУ и да се не може враћати у прошлост нити понашати као НДХ према Србима и поред оживљавања некаквог ултранационализма или такозваног домољубља усмереног искључиво против српског народа.

Говорећи о Македонији и Црној Гори Николић је рекао да је доживео да се председници те две суседне земље обруше на њега, али да су брзо после тога ућутали.

"То од стране председника Македоније је било лоше, а од стране шефа црногорске државе арогантно", поручио је Николић.

Најавио је да ће посетити Босну и Херцеговину када Бакир Изетбеговић буде преузео председавање Председништвом те државе.

Такође је истакао да Србија подржава Дејтонски споразум и да је њена дужност да укаже када нешто није у складу са тим споразумом, који предвиђа и специјалне односе са Републиком Српском.

Николић је нагласио да са председником РС Милорадом Додиком сарађује као са председником српског ентинета у БиХ, те да су обоје обавезани на то.

„Волели се ми или не то се не сме осетити у односима РС и Србије", подвукао је Николић.

Оцењује да је мигрантска криза довела у питање оно што је деценијама у Европи грађено, а то је слободно кретање без унутрашњих граница ЕУ и нагласио да је за Србију важно да бар месец дана раније буде обавештена уколико земље одлуче да затворе границу.

Каже да би за Србију било лоше да дође у ситуацију "пешчаног сата", којем је један део затворен, а из другог се сливају мигранти.

"Кад би постали левак у који се сливају мигранти то би било лоше. Ми морамо бар месец дана да знамо шта се дешава, ко затвара границе или не", рекао је Николић.

Николић је рекао и да га звиждање у Арени није изненадило, али да је покварило уживање грађана.

"Чему се звиждало, само Бог зна", рекао је Николић и додао да није требало звиждати кад су све очи биле упрте у Србију, а да је он спреман да се суочи са критикама оних који су звиждали на било ком месту и било кад.

Он је оценио и да је лоше што се после дужег времена у Београду поново звиждало химнама на спортским догађајима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво