Албанци с југа Србије желе да учествују у Бриселском дијалогу

Политички представници Албанаца са југа Србије тражили су од косовских власти да их укључе у Бриселски дијалог са Београдом, захтевајући за себе, како кажу, иста права која Срби имају на Косову.

Председник Националног савета Албанаца из Прешевске долине Јонуз Муслију, заједно са челницима општина Прешево и Бујановац, боравио је у Приштини захтевајући да статус Албанаца у тзв. Прешевској долини буде решен реципрочно, преносе приштински медији.

Муслију је запитао зашто Срби са Косова имају све уџбенике из Србије, а Албанци у Прешевској долини то немају, те рекао да је управо сада прави тренутак да то питање буде решено.

Представници Албанаца из општина на југу Србије састали су се у Приштини са замеником премијера и министром за културу Кујтимом Шаљом, са којим су потписали меморандум о сарадњи на пољу културе.

Меморандум, између осталог, предвиђа и да косовско министарство културе за установе у Прешеву и Бујановцу издвоји 450.000 евра.

Приликом посете општинама Прешево и Бујановац почетком јануара, Кујтим Шаља је најавио да ће министарство у наредном периоду директно финансирати оснивање библиотека са књигама на албанском језику у тим општинама.

Том приликом су и од влада у Тирани и Приштини затражили више помоћи и подршке албанском становништву на југу Србије.

После Приштине, делегација Албанаца с југа Србије путује у Стразбур, где ће се 27. јануара састати са представницима Високе комисије за људска права, са којима ће разговарати о остваривању својих права, економском и социјалном статусу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи