Суд правде хитно о Косову

Међународни суд правде ће се о легалности једнострано проглашене независности Косова изјаснити по хитној процедури а одлуку донети најкасније за годину дана, рекао је премијер Србије Мирко Цветковић.

"Добили смо информацију да је захтев дат да то иде по хитном поступку, што би значило да се неће чекати године, већ шест месеци до годину дана", рекао је Цветковић новинарима, после састанка са словачким премијером Робертом Фицом у Београду.

Увођење српске иницијативе у хитан поступак пред Међународним судом правде значи да би расправа о питању да ли је једнострано проглашење независности Косова у складу са међународним правом могла почети већ за шест месеци.

Међународни суд правде примио је у петак захтев Генералне скупштине УН Уједињених нација за саветодавно мишљење о томе да ли је једнострано проглашење независности Косова у складу с међународним правом.

У саопштењу Међународног суда правде се наводи да је генерални секретар УН Бан Ки Мун пренео највишем суду УН резолуцију којом се захтева да суд одговори на питање: "Да ли је једнострано проглашење независности од стране привремених институција самоуправе на Косову у складу с међународним правом".

Цветковић је додао да Србија "има јаке аргументе" и да очекује да "Међународни суд каже да проглашење (независности Косова) није било у складу са међународним правом". Према његовим речима, "међународно право је главни ослонац мале земље у борби за свој интерес и у том контексту треба посматрати предлог ове резолуције".

Став српског премијера подржао је и његов словачки колега, Роберт Фицо који је рекао да је "убеђен да проглашење независности Косова није било у складу са међународним правом".

Међународни суд правде ће, пошто је примио захтев, сачинити листу држава и организација које ће бити позване да суду доставе релевантне информације. Како је саопштено, суд ће затим заказати расправу о наведеном питању, која је у пракси најчешће и писана и усмена.

Одлука о легалности независности Косова, подсећа Међународни суд правде, неће бити обавезујућа, већ ће суд само дати саветодавно мишљење. Од оснивања 1946. суд је до сада дао саветодавно мишљење у 25 међудржавних спорова.

Резолуцију којом је затражено саветодавно мишљење Међународног суда правде о легалности независности Косова, Генерална скупштина УН усвојила је 8. октобра на предлог Србије.

Влада је, нешто раније, најавила да ће ускоро формирати тим који ће заступати Србију пред Међународним судом правде, а слична најава дошла је и са адресе власти у Приштини.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво