Вучић забринут: Још нема решења за мигрантску кризу

Премијер Александар Вучић рекао је у Давосу да још није видео довољно уверљив и убедљив начин решавања мигрантске кризе и да је први пут забринут за оно што ће се дешавати убудуће. Србија је добила много похвала на Светском економском форуму, истакао је Вучић и додао да ће се тешке мере и даље примењивати како би земља изашла из кризе.

Вучић је новинарима рекао да Србија има снаге да себе у мигрантској кризи сачува и заштити, да у овом тренутку може да прими до 5.000 избеглица, али не и већи број људи, јер то наша економија не може да издржи.

Премијер је, по завршетку учешћа на Светском економском форуму у Давосу, српским новинарима рекао да политика, више него економија, брине највеће лидере, те да су ове године у Давосу нешто мрачније политичке прогнозе.

"Без обзира на успоравање кинеског раста и проблеме на руском тржишту, на то што смањење цене нафте погађа добар део света, чини ми се да политички део брине највеће лидере и да је много пажње посвећено мигрантској кризи", рекао је Вучић.

Истакао је да још није видео довољно уверљив и убедљив начин решавања мигрантске кризе, јер се свет, чини му се, више бави последицама, а и даље нема решење.

"Први пут сам забринут за оно што ће се збивати", рекао је Вучић, подсетивши да долази пролеће, а да му се чини да се у неким земљама централне и западне Европе убрзано доносе одлуке о затварању граница.

То, подсећа, значи и крај Шенгена, односно крај слободног протока људи, робе, новца, капитала, што у потпуности мења економску и сваку другу сцену.

Вучић је рекао да поједине земље покушавају да својим посебним рампама и зидовима дођу до решења, али да то може да доведе до већих проблема у региону.

"Не у Србији, јер ми имамо снаге да себе сачувамо и заштитимо, али се плашим да ће негде у региону доћи до већих проблема", рекао је Вучић.

Мигранти су, рекао је Вучић, велики проблем и за много богатије земље од Србије, те навео да је фински министар финансија у Давосу изнео податак да та земља, чији буџет је пет пута већи од српског, издваја један одсто буџета, 500 милиона евра, за 32.000 избеглица.

Вучић је рекао да Србија нема ту врсту ресурса, те да у овом тренутку може да прими 1.000-2.000 до 5.000 избеглица, али не и већи број људи јер наша економија то не може да издржи.

"Зато је за нас важно да укомпонујемо све, да идемо у економске реформе, развијамо економију, повећамо БДП, смањујемо фискални дефицит и да држимо ту врсту политичке стабилности, без чега економски напредак није могућ", рекао је Вучић.

Додао је да је зато за Србију веома важно шта ће свет да уради поводом мигранске кризе, будући да се сукоби шире, да Исламска држава заузима све шире територије, што ће довести до још више избеглица.

Наводећи да ти људи виде да је Европа најбоље место за живот, Вучић је рекао да Србија, која је на значајном делу балканске руте, треба да их дочека на најбољи начин, али да се ипак поставља питање да ли може да опстане и напредује са том врстом економског терета на својим плећима.

Премијер је новинарима пренео и да је данас разговарао са грчким колегом Алексисом Ципрасом, који, каже, има своје идеје и начине за решавање кризе, које види као једино могуће решење.

"Да ли ће то Турска прихватити и да ли је могуће, то остаје да се види, нисам превелики оптимиста", рекао је Вучић и додао да ће Ципрас доћи и у Србију, где ће опет бити речи о томе.

Много похвала за Србију у Давосу

Премијер каже да је Србија на Светском економском форуму у Давосу добила много похвала за све што је у претходном периоду постигнуто на плану економских и политичких реформи и додао да ће се тешке мере и даље примењивати, како би земља изашла из кризе.

"Сви знају шта је Србија радила и какве је резултате постигла", рекао је Вучић сумирајући резултате учешћа на Светском економском форуму у Давосу, током којег је разговарао са бројним светским званичницима, као и представницима водећих компанија.

Додао је да је у Давосу разговарао са шефовима најзначајнијих међународних финансијских институција, међу којима су директорка ММФ-а Кристин Лагард, шеф Светске банке Џим Ким, који је, како наводи, посебно похвалио рад Владе Србије.

Премијер је новинарима пренео да је са саговорницима разговарао о инвестицијама, али и о развоју предузетничког духа у нашој земљи, те да је министра спољних послова Норвешке Бергеа Брендеа замолио да кроз одређене фондове, уколико је могуће, помогне у тој области.

О томе, али и о дигитализацији, унапређењу ИТ сектора у Србији, прихватању софтвера, програмима учења који нису довољно развијени, као и о даљем развоју едукативног система, Вучић је разговарао и са председником "Мајкрософта".

"Причали смо о томе како да на најбољи начин у ИТ сектору направимо старт-ап кредите, да нам се не би понављало исто питање, када људи чекају да поштар ваљда зазвони на врата и каже – добили сте посао, већ да се боримо за развој приватног сектора, то је најважније", рекао је Вучић.

Премијер је додао и да је извршног директора Светског економског форума Филипа Резлера позвао да организује у Београду регионалну конференцију на тему предузетничког духа, али и миграција.

Додао је да ће председник Светског економског форума Клаус Шваб ускоро посетити Србију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво