ЕУ: Шенген може бити укинут на две године, без виза за Србију

Савет министара Европске уније може увести контролу на једној или више унутрашњих шенгенских граница и на раздобље од две године ако се оцени да постоји "трајно мањкаво функционисање" шенгенског режима, али Европска комисија сматра да засад није дошло до такве ситуације.

То је рекла портпаролка у Европској комисији Наташа Берто, која је навела да су неке чланице шенгенског простора већ увеле пасошку контролу путника на рок од шест месеци, који истиче у мају.

Берто је тиме одговорила на питање новинара да ли су тачни наводи у италијанским медијима да због избегличке кризе, која је угрозила безбедност ЕУ, Европска комисија предлаже да се вероватно најпре потпуна контрола шенгенских граница, а тиме и граница ЕУ, уведе у Грчкој, а потом и да се на две године суспендује цео шенгенски поредак без унутрашњих међа.

Агенцији Бета су извори Европске комисије пренели оцену да увођење привременог надзора не би требало да има уплива на режим без виза ЕУ за грађане Србије и држава Западног Балкана, који по уласку у шенгенски простор, што је већ сада случај на неким унутрашњим границама, само морају да покажу ваљан биометријски пасош.

Наташа Берто је објаснила да враћање поновне граничне контроле омогућава члан 26 статута Шенгена и да ће министри унутрашњих послова ЕУ у понедељак у Амстердаму оценити да ли би се таква мера убудуће морала сагледати због заоштравања избегличке кризе.

Према италијанским медијима, о томе су већ разговарали амбасадори чланица ЕУ у склопу Комитета сталних представника Уније који припремају министарске састанке.

Стављање на дневни ред претње укидања Шенгена на две године има за циљ да досад одбојну Грчку пре свега приволи да прихвати увођење европске граничне и поморске страже с овлашћењима и да онемогућава улазак миграната на границама према Турској.

Италијански листови и други медији позивају се на изворе ЕУ и кажу да то јесте "последња мера", али и неминовни корак ако се не нађе хитно решење за заустављање неконтролисаног прилива имиграната и не заштите потпуно спољне границе Уније.

У извештајима се посебна пажња даје изјави немачког министра унутрашњих послова Томаса де Мезијера да Немачка жели да већ уведену привремену контролу пасоша и промета путника на својим шенгенским границама продужи на неодређено време.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво