Стална комисија опозиционих странака: Нема услова за фер изборе

У Србији у овом тренутку не постоје услови за фер изборе, али би најдефанзивнија стратегија била њихов бојкот и због тога је циљ да се створи свест у медијима и јавности колико су важни услови за спровођење демократских избора, оцењено је након састанка Сталне комисије опозиционих странака и покрета о обезбеђивању услова за поштене изборе.

Александра Јерков из Демократске странке говорила је на састанку о физичком насиљу које је, како је рекла, пратило све изборе одржане у претходне три године.

"Приликом више од 60 прекомпоновања власти широм Србије у претходне три године ми смо забележили 94 случаја физичког напада на кандидате, активисте и чланове других странака. Највише Демократске странке, међутим не само Демократске странке на мети батинаша и силеџија из Српске напредне странке су били активисти и чланови свих странака које су се усудиле да на локалне изборе изађу против СНС", казала је Јерков новинарима после састанка.

Она је казала да је последњи такав случај забележен у Белој цркви и да посебно забрињава "изостанак реакције надлежних државних органа, пре свега полиције".

"Од тих 94 случајева, у више десетина су у полицији идентификовани нападачи на наше активисте. Углавном се ради се о истим особама. Чувени Зеља, веома блиски сарадник Александра Вулина и Александра Вучића, ординира са 20-30 батинаша по Србији и прекомпонује власт", навела је Јерков.

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић рекао је да данашњи састанак, није састанак коалиционих партнера, већ да је реч о људима које је окупила искрена жеља да се обезбеде фер и демократски избори и сумња да ти услови сада постоје.

"На основу низа података можемо тврдити да у Србији у овом тренутку не постоје услови за фер изборе. Исто тако најлакша и најдефанзивнија стратегија би била бојкот избора. Пошто и то није опција, онда је задатак и циљ да се створи клима и да се врши утицај освешћивања, пре свега медија и јавности на то колико су важни услови за спровођење демократских избора", казао је Вукадиновић.

Он је оценио да овом тренутку у медијима нема фер атмосфере, као и да постоји страх када је реч о политичком изјашњавању у Србији.

"А сумњамо да је у наредном периоду поготово неће бити. И то не у идеалном, већ у неком елементарном смислу", казао је Вукадиновић и додао да се "грађани са све више нелагоде у анонимним анкетама изјашњавању о својим политичким преференцијама, поготово ако нису симпатизери СНС-а.

Он је позвао све учеснике у политичком процесу, медије, невладине организације, стручна удружења да се укључе у рад ове групе да би се обезбедили услови за фер изборе.

Професорка Правног факултета Универзитета Унион Весна Ракић Водинелић навела је да је даншњи састанак одржан, јер сви окупљени сматрају да је заштита бирачког права цивилизацијска и демократска тековина.

"Без обзира на све идеолошке разлике које постоје између нас одлучни смо да у овом саставу покажемо како власт злоупотребљава бирачко право и, да спречимо срастање државног апарата са страначким, што се сада дешава и што је једна од теоријских одлика фашизма", казала је она.

Ракић Водинелић је навела да ће бити употребљена правна средства како би се указало шта се дешава "у предизборном периоду иако републички избори формално нису расписани".

Председник Извршног одбора Покрета за Преокрет Драгољуб Јовичић рекао је да на данашњем састанку донета одлука о основним принципима рада, као и да је било речи о конкретним случајевима нарушавања изборне воље грађана у претходном периоду и страховима који постоје код гласача, као и о предузимању конкретних правних радњи како би се заштитила изборна воља грађана.

Састанак је одржан у просторијама Покрета за преокрет и на њему су учествовали чланови комисије из девет странака и покрета. Претходни састанак је одржан 16. децембра, а како је данас најављено, наредни ће бити одржан ускоро.

Број коментара 81

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво