Посланици о амандманима на законе о полицији и јавном реду

Посланици Скупштине Србије завршили су вечерас расправу о амандманима на Предлог закона о полицији.

Више од 100 прихваћених амандмана на предложени закон о полицији за опозицију је био аргумент у прилог ранијих тврдњи да тај акт није добар, на шта су ресорни министар Небојша Стефановић и посланици СНС-а поручили да су у питању техничке интервенције.

На почетку расправе о 340 амандмана на тај законски акт, од којих је Влада Србије прихватила 104, напредњаци су изашли са податком да је прихваћено 40 њихових амандмана, већином техничких, али да за разлику од других, који су усвајање њихових амандмана користили за рекламу, они неће прибећи тој пракси.

Реаговао је посланик ДС Драган Шутановац који је рекао да се та странка и опозиција не слажу да су предложени закони о полицији, о јавном реду и миру и о јавном окупљању добри и да је главни доказ за то управо велики број прихваћених амандмана.

"Чињеница да је прихваћено 104 амандмана говори да ми радимо измене и допуне закона. Не прихватам да је иједан амандман технички и неважан. Има велики број амандмана који се односе на суштински рад полиције", тврди Шутановац.

Министар Стефановић је прецизирао да је од 104 прихваћена амандмана 60 везано за словне и техничке грешке.

"Захвалан сам на томе, али то није суштински променило закон", поручио је Стефановић.
Шутановчева страначка колегиница Гордана Чомић је на то рекла да "један зарез у неком члану може да произведе огромне последице по животе људи, ако је на погрешном месту" и да би било добро да имати закон који је технички добро припремљен.

Посланик Нове странке Владимир Павићевић искористио је ту кратку расправу да похвали учинак своје странке, која је од почетка сазива поднела 1.947 амандмана, од којих је прихваћено 184.

Образлажући посланицима предложени закон, Стефановић је рекао да ће тај акт омогућити ефикаснији и бољи рад полиције, као и да ће значајно побољшати безбедност.

Стефановић је одбацио оптужбе о политизацији, а у прилог је навео да актуелни Закон о полицији дозвољава министру да води предкривични поступак.

Предложеним законом о полицији, према његовим речима, стварају се услови за професионалнији рад, пооштравају услови за ступање у радни однос у МУП-у, који ће морати да се поштују све време док је припадник тог органа запослен, али је предвиђено и каријерно напредовање, односно напредовање кроз заслуге и стицање знања.

Биће успостављена једна специјална јединица, ојачан сектор унутрашње контроле, што је важна ставка којом МУП жели да покаже да је борба против корупције, па и у полицији, један од основних задатака, рекао је Стефановић.

Предложени закон о јавном реду и миру, поред осталог, предвиђа да ће у будуће од шест до 23 сата бити могуће одржати јавно окупљање, а да се једино ограничење односи на окупљање испред објеката који су важни за националну безбедност, попут школа, вртића, болница, места за производњу струје и воде, војне и полицијске објекте.

Када је у питању законски предлог о јавном реду и миру, Стефановић је навео да се тим актом санкционишу радње којима се угрожава јавни ред и мир, попут, коришћења уређаја на даљину, а посебна пажња је апострофирана на заштиту деце и малолетника.

Полемика министра и посланика опозиције

Расправу о амандманима на предложени закон о полицији обележила је полемика министра полиције Небојше Стефановића и челника Покрета "Левица Србије" Борислава Стефановића на тему да ли министар може да третира грађане на основу политичког опредељења има ли право на свој став.

Посланик Стефановић је најпре предложио амандман према коме су запослени у МУП-у и полицији, па и министар, дужни да једнако поступају према свима, без обзира на расну, полну или националну припадност, њихове различитости на основу порекла, рођења, вероипосвести, политичког или другог уверења.

Он, међутим, тврди да је министар, супротно томе, у многим ситуацијама на потпуно неједнак начин третирао грађане због политичког опредељења, а које није и политичко определење његове странке.

"Ви можете увек у својој странци да износите политичке ставове о људима који су, по вама, осумњичени или се сумњиче да су урадили ово, одузели новац од хендикепиране деце, али ви као министар, када то изражавате кроз политичку призму, дубински нарушавате правосудни систем, истрагу и инстутуцију коју водите... Верујем да не желите да правите од полиције партијску полицију", рекао је посланик Стефановић.

Министар му је одговорио да су грађани имали прилике да виде како је изгледала партијска држава за време претходних влада, поручивши да министар има право на став, а да ће грађани на изборима исказати да ли тај став подржавају или не.

"Они на крају, као ултимативни судија, заузму положај и кажу да ли смо радили добро или не", рекао је министар, приметивши да је у реду када неки високи представници режима, који 14-15 година владају у некој организационој јединици државе, изађу и на конференцији за новинаре говоре као представници странке, наносећи увреде свим другим грађанима који другачије размишљају.

Шеф посланика СНС Зоран Бабић умешао се у расправу рекавши да би волео да "неки избаце нервозу због тога што нису позвани на састанке 'цензус коалиције', па фрустрацију због тога желе да лече у парламенту, износећи неистине".

Демократа Драган Шутановац поручио је да би министар морао да се суздржи од коментара који се тичу странака, јер то није његов посао и јер му је посао да штити све грађане, без обзира којој странци припадају.

Седница ће бити настављена у понедељак расправом о амандманима на предлоге закона о јавном реду и миру и о јавном окупљању.

Представници опозиције, незадовољни предлозима тих закона поднели су бројне амандмане.

На Предлог закона о полицији поднето је 348 амандмана, на нове прописе о јавном реду и миру поднета су 53, а на Предлог закона о јавном окупљању 82 амандмана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво