Вучић за РТС: Пресуда Ивановићу није правоснажна, има још борбе

Премијер Србије Александар Вучић рекао је за РТС да пресуда Оливеру Ивановићу више личи на политичку силу него на спровођење права и правде.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је поводом изрицања пресуде Оливеру Ивановићу, којом је осуђен у првостепеном поступку на девет година затвора, да борба није готова.

"Незахвална је улога било кога, а поготово моја, коментарисати било какве пресуде. С друге стране, то није правоснажна пресуда, има још борбе. Треће, то, нажалост, више личи на политичку силу него на спровођење права и правде. Оно што можемо да учинимо као држава – да помогнемо у правном смислу Оливеру Ивановићу и његовој породици, то ћемо и учинити", рекао је Вучић за РТС из Давоса.

Каже да је очигледно да је неко хтео да учини уступке албанској страни на КиМ, сматрајући да треба да добијају награде за то што нису испунили "ни слово" из споразума од 25. августа. "То нам је наук да треба још више да радимо и још снажније да се боримо", рекао је Вучић.

Поводом будућих преговора са Приштином у Бриселу у светлу последњих догађаја, Вучић је рекао да није од оних који "лупају шаком о сто" и поручио да и најтеже ситуације морају да се решавају разговором.

"Видели сте неке који су говорили да неће доћи на разговоре у Бриселу, али видећете да ће на крају доћи. Зато не желим тешке реченице да изговарам, али, као што рекох, помоћи ћемо и Оливеру и његовој породици, а разумели смо и поруку свих оних који су хтели да је пошаљу", рекао је Вучић.

Истиче да ће се Србија борити за своје интересе, за поштовање међународног и домаћег права, као и да ће тражити пуно испуњење споразума потписаних са Приштином у Бриселу.

"Мислим да је то не само наше право већ и наша обавеза. Да ли ћемо успети – неће бити лако, али је једини начин да се изборимо за наше националне и државне интересе, ја други не видим", рекао је премијер.

Говорећи о конференцији у Давосу, премијер је рекао да има много бојазни. Како каже, конференција има два дела, која су повезана: економски и онај који се бави политичко-безбедносним питањима.

"Видим да политика много више доминира ове године него прошле. Мигрантска криза, ситуација на Блиском истоку, односи великих сила – први пут после 1949. године имате овакав сукоб Русије и Турске, НАТО земље, историјски пад рубље који прави проблем и нашим извозницима, успоравање кинеске економије која обара азијске и америчке берзе", истакао је премијер.

Подсећа да је Србија, међутим, на време предузела неке тешке мере које други нису. Сачуваћемо, како каже, стабилност, а имаћемо и већи раст од предвиђеног.

"Светска банка и ММФ предвиђају привредни раст од 1,75 одсто, ми очекујемо да он буде на нивоу од најмање два одсто 2016, а да пробамо да идемо и преко два и по и три одсто 2017. То је динамичан раст. Овде смо много тога чули и научили", каже Вучић.

Србија позиционирана као стабилна земља 

У Давосу Србија је добро позиционирана, као стабилна земља. "Мислим да смо добру ствар направили за нашу Србију, позиционирали је као стабилну земљу. Добити простор у најтиражнијим швајцарским новинама, као немачки председник, јесте велика ствар за Србију. Мислим да поштују нашу земљу", рекао је Вучић.

Додао је да у ЕБРД-у, са чијим представницима је данас имао састанак, Србију сматрају највећом економијом на Западном Балкану и од ње очекују највише. Узеће, истиче, као пример то што је Србија радила протеклих годину дана.

"Мислим да су то добре ствари и да ћемо добити позив и наредне године. Радићемо додатно на поправљању инвестиционог амбијента, али за то нам је потребна политичка стабилност и мислим да ћемо имати подршку свих са којима смо се данас сусретали", додао је премијер.

Вучић се јуче и данас састајао са бројним званичницима, са којима је разговарао и о ванредним парламентарним изборима у Србији, Вучић је рекао да су га питали да ли планира да мења политику како би привукао бирачко тело.

"Ја сам рекао да људима говоримо о тешким стварима које су пред нама, иако мислим да смо најтеже ствари прошли. Рекао сам да ништа по питању економских реформи не намеравамо да мењамо. Мени је драго што видим да неки који су се залагали за другачију политику данас ову прихватају. Политика тешких одлука и озбиљних реформи на крају доноси резултат. А то 'лако ћемо' и 'све можемо' је политика за неозбиљне људе и земље које клизе уназад. Сви су задовољни тим одговором и остаје да сачувамо пуну политичку стабилност и мислим да Србија нема никакве проблеме", истакао је премијер.

Сматра да је то била важна вест за све њих и "да је добро што смо од свих њих чули да ће наставити да раде са Србијом на најнормалнији начин".

Рекао је да ће бити доста нових инвеститора и закључио да је пред Србијом тешка, али добра година, "боља него што је била не лоша 2015".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво