Давутоглу тражио посредовање Србије у спору са Русијом

Амбасадор Србије у Турској Данило Вучетић каже да је турски премијер Ахмет Давутоглу затражио посредовање Србије у решавању спора Анкаре са Москвом, пoшто је Турска оборила руски војни авион на граници са Сиријом.

У интервјуу за енглеско издање дневника Заман, Вучетић је рекао да је Давутоглу такву молбу изнео током дводневне посете турске делегације Србији крајем децембра.

"Остаје да се види тачан и специфичан обим оног што Србија може да учини, али оно што је овде најважније су добра воља и конструктивност коју ми репрезентујемо", наве је Вучетић.

Говорећи о трилатералном механизму између Србије, Турске и БиХ, амбасадор је рекао да Србија поново оживљава тај механизам, са нагласком на економску сарадњу.

Лист пише да је Србија на неодређено време одложила ту трилатералну иницијативу након што је бивши турски премијер, а садашњи председник, Реџеп Тајип Ердоган у октобру 2013. године у Призрену рекао да је "Косово Турска, и Турска Косово".

Иницијатива о трилатералним састанцима је обновљена после дипломатских напора у октобру 2015. године састанком у Сарајеву.

"Ми (Србија) поново оживљавамо тај механизам али стављамо нагласак на економску сарадњу три земље, а БиХ је веома значајан економски партнер Србије", истакао је Вучетић.

"Никада не заборавите да смо ми народи који су делили историју, културу и цивилизацију. Ми смо браћа и рођаци једни другима", додао је амбасадор.

Вучетић је оценио и да је Турска заинтересована да има веће економско присуство у Србији. "Ако имамо добру економску сарадњу, имамо добру сарадњу и у неким другим сферама. Та врста сарадње је врло битна за стабилност региона", рекао је Вучетић.

"Позната вам је комплексност ситуације у БиХ. Ми (Србија) поштујемо Дејтонски споразум. Имамо врло добре специјалне односе са Републиком Српском, али је наша оријентација да развијемо максимални ниво односа са Сарајевом и БиХ као целином", нагласио је Вучетић, додајући да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет БиХ.

Вучетић је оценио да то што ЕУ, у оквиру процеса приступања Србије, захтева да Србија потпише правно обавезујући споразум с Косовом, не може другачије да се протумачи него као покушај да се Србија примора да призна Косово.

"Став Владе Србије је јасан. Ми никада нећемо признати једнострано проглашену независност Косово", рекао је амбасадор, додајући да су званичници ЕУ у приватним разговорима са српским званичницима рекли да Србија не може бити примљена у ЕУ са "отвореним проблемом", алудирајући на питање признања Косова.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи