Светске агенције о Вучићевој одлуци о изборима

Светске агенције јавиле су да је премијер Србије Александар Вучић донео одлуку да се одрже ванредни парламентарни избори, наводећи да тај потез има за циљ да помогне напредак Србије ка ЕУ.

Српски премијер је данас позвао на одржавање ванредних параламентарних избора како би земља могла да се спреми за улазак у ЕУ до 2020, преноси АФП, наводећи да ће избори бити одржани две година пре редовног рока.

Блумберг јавља да је Вучић је добио одобрење своје партије да одржи изборе две године пре рока како би променио састав владајуће коалиције и спровео непопуларне реформе.

Он је на Главном одбору СНС рекао да је влади потребан "пун мандат за тешке одлуке како би Србија могла да буде спремна да уђе у ЕУ до 2020. године", преноси америчка агенција, напомињући да Вучић покушава да покрене економију после трогодишње рецесије.

Ројтерс оцењује да Вучићев потез има за циљ да учврсти његову власт и помогне у напретку Србије у преговорима са ЕУ, подсећајући да је Вучичићева СНС убедљиво победила на изборима у марту 2014, а да још увек има висок рејтинг упркос смањењу пензија и плата у јавном сектору.

Вучић сада треба да обавести председника Томислава Николића о распуштању владе а Николић ће затим одредити датум избора, додаје британска агенција напомињући да је председница Скупштине Маја Гојковић данас рекла да ће се ванредни парламентарни избори одржати истовремено када и општински и покрајински избори.

Ројтерс подсећа и да је Вучић оптужио опозициони ДС да је довео земљу на ивицу колапса и обећао да ће "разбити спрегу између политичара, тајкуна, криминала и корупције", док га противници оптужују за аутократију, гушење слободе медија и недовољан напредак на економском плану.

Италијанска агенција Анса јавља да се српски премијер изјаснио у корист ванредних избора како би, како је рекао, разрешио"латентан друштвени сукоб" у Србији који спречава и успорава ток реформи неопходних за брзе европске интеграцје.

Његова одлука је била пропраћена "овацијама" на скупу СНС, додаје Анса.

Вучићев СНС је према свима анкетама фаворит на изборима са рејтингом око 50 одсто у поређену са 10 одсто подршке колико ужива СПС, друга по снази странка по броју гласова.

Амерички АП цитира Вучићеве речи да су избори непоходни како би нова стабилна влада могла да убрза економске реформе а да су потребне и промене у његовом кабинету.

Владајућа коалиција у Србији има јасну парламентарну већину, али Вучић, како се чини, "жели да цемнетира свој утицај у ситуацији када се шпекулише о неслагањима СНС," оцењује АП.

Вучић је обећао да ће тежити чланству у ЕУ, али је задржао и јаке везе са Русијом, наводи америчка агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара