Читај ми!

Зери: Одлука о седишту Специјалног суда поново у парламенту

Није све још готово у вези са почетком рада Специјалног суда за злочине ОВК, пише приштински "Зери" и истиче да ће тај суд почети да функционише тек након што о томе у косовском парламенту буде ратификован споразум, као и да се прве оптужнице могу очекивати у другој половини ове године.

Приштина још није испунила све своје међународне обавезе за функционализацију Специјалног суда, пише приштински лист, позивајући се на упућене изворе, уз напомену да би до тада требало да буду завршена још нека преостала техничка питања.

Зери наводи да се власт у Приштини још није огласила када ће овај споразум бити послат парламенту на ратификацију.

Адвокат Том Гаши је за приштински дневник рекао да из формалних разлога споразум који је постигнут између ЕУ и Холандије, уз учешће предствника косовских власти, треба "да буде ратификован у холандском као и у косовском парламенту".

Тек након тога тај ће се споразум сматрати важећим, а Специјални суд ће моћи да почне са радом, рекао је Гаши.

Приштински портал Косова прес наводи да, за разлику од посланика владајуће већине који су подржали оснивање Специјалног суда, на коме ће се по први пут судити за ратне злочине почињене на Косову, посланици опозиције сматрају да је овај суд непотребан.

Додаје се и да опозиција сматра да је формирање тог суда неправедно и да представља експеримент са Косовом.

Посланица опозиционог радикалног покрета Самоопредељење Аљбуљена Хаџиу је за Косова прес рекла да су уставни амандмани, који се односе на оснивање Специјалног суда, не само политички неправедни, него и да стварају паралелни правосудни систем.

Хаџију је додала да није требало формирати “етнички Специјални суд” и додала да је одлука косовске скупштине о формирању овог суда била штетна, а да ће се њене последице ускоро осетити и да ће за њих бити одговорни и посланици опозиције и влада премијера Исе Мустафе.

"Кажемо да је завершена надгледана независност, а настављамо са експериментима какав је Специјални суд", рекла је Хаџиу, која сматра да за формирање таквог суда није било потребе јер је, како је рекла, "рат ОВК био праведан".

И посланица Алијансе за будућност Косова Тиме Кадријај сматра да је формирање Специјалног суда непотребно и да он представља велику неправду која се чини Косову.

"Инсистирали смо на томе да, ако је неко починио злочин, треба да му буде суђено на Косову, али садашња влада није у стању да створи функционалан правосудни систем како би се суђења одвијала на Косову", рекла је Кадријај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво