Политички аналитичари о ванредним изборима

Одржавање ванредних парламентарних избора, које је данас најавио премијер и лидер СНС-а Александар Вучић, не би требало да угрози доминацију напредњака на политичкој сцени Србије, оцењују политички аналитичари.

Александар Вучић одлучио се за превремене изборе пре свега како би добио нову додатну енергију за преговарачки процес са ЕУ, оцењује политички директор ЦЕСИД-а Ђорђе Вуковић.

Вуковић у изјави Танјугу истиче да не очекује никакве озбиљније промене на политичкој сцени Србије после избора.

"Озбиљњи тектонски поремећаји били би потребни да СНС изгуби доминантну позицију коју има или да се изгуби владајућа већина СНС-СПС. Требало би велико чудо да се деси да се промени владајућа политичка структура", указао је Вуковић.

Вуковић не верује да ће избори решити друштвене проблеме који постоје, већ ће се они изборима појачати и остати након гласања.

Вуковић сматра да је један од аргумената за расписивање парламентарних избора и што се одржава гласање на локалном нивоу, пошто је према истраживањима популарност СНС-а значајно испод нивоа популарности њеног лидера.

Вуковић указује да ће вероватно доћи до персоналних промена у влади, мада за то није било потребно ићи на изборе.

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић је изјавио да је одлука о расписивању ванредних парламентарних избора очекивана, али не и логична, с обзиром да влада има стабилну већину у парламенту, а нема ни великих тензија у друштву.

Сматра да су разлози које је Вучић навео неубедљиви, али да се у "његовим рукама ломи погача и он може да пресуди".

Забринут је у каквој ће атмосфери протећи избори и навео да би управо они могли да створе тензије у дрштву.

Вукадиновић је мишљења да ће опозиција чак нешто боље проћи на изборима него на последњим 2014. године, али да ће то бити недовољно да би се угрозила доминација СНС која ће, како очекује, имати сличан резултат.

Социолог Владимир Вулетић оцењује да је одлука премијера о расписивању ванредних парламентарних избора била тешка одлука, али да је премијер очигледно имао на уму велике изазове који се налазе пред Србијом.

"За спровођење реформи потребна је чврста влада", истакао је Вулетић у изјави Танјугу.

Према његовим речима, иако Српска напредна странка у Скупштини Србије има подршку већу од 50 одсто, додатни разлог за расписивање избора јесте и то што у редовима те странке не постоји потпуна сагласност око тога којим путем Србија треба да иде.

"Ови републички избори, који ће се највероватније одржати истовремено када и локални и покрајински, требало би на неки начин да појачају читаву ту структуру власти, да на тај начин помогну да се те промене дешавају истовремено, и на републичком, али и на локалном нивоу", истакао је Вулетић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић изјавио је да ће одлука о расписивању ванредних парламентарних избора довести до "чистог рачуна" између грађана и власти, што је суштина демократског политичког процеса.

Станковић је истакао да премијер истовремено поставља питање и легитимитета своје политичке моћи имајући у виду чињеницу да се суочава са значајним оспоравањем, како опозиционих странака, тако и једног дела јавности која "константно и веома упорно оспорава готово сваки потез његове владе, сваку одлуку, конкретну меру или резултат".

Додао је да је одлука очекивана и рационална, јер би атмосфера у друштву поводом локалних и покрајинских избора била таква као да се одржавају избори на националном нивоу.

Када је реч о реформском процесу у земљи, Станковић је мишљења да ће тај процес бити "помало привремено успорен" због кампање, али да ће се њихове основне контуре задржати и у мандату техничке владе.

Према његовим речима геополитички правац, односно пут ка Европској унији ће остати, уз потребу да се задрже најбољи односи са осталим великим силама, попут Сједињених Америчких Држава и Руске Федерације.

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је добра одлука да се истовремено распишу избори на републичком нивоу, заједно са локалним и покрајинским, јер би тако Србији обезбедили миран циклус од неколико година да се посвети економском развоју.

"Ако се на локалне и покрајинске изборе надовежу парламентарни, то неће у већој мери оптеретити државу, буџет нити стабилност земље", рекао је Анђелковић.

Међутим, наводи да, иако је премијер Александар Вучић рекао да је опредељен за изборе, не треба са 100 одсто закључити да ће их бити.

"Он ће узети у обзир све факторе, од економских до геополитичких, и ако се то не одражава нагативно на развој Србије, мислим да ће онда расписати изборе. Реално је да их распише, али још остављам одређену резерву", каже Анђелковић.

Политички аналитичар Бранко Радун изјавио је да је одлука премијера резултат жеље да обезбеди ''јак и свеж'' легитимитет, који неће бити оспораван.

''Колико видим, избори неће дати неке значајне промене и по рејтинзима странака и по резултатима избора из 2014. године, али ће донети неки нови, свеж легитимитет владајућој коалицији, а пре свега СНС-у'', рекао је Радун.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи