Реаговања на одлуку о ванредним изборима

Политичке партије поздравиле су одлуку премијера Александра Вучића о одржавању ванредних парламентарних избора.

Социјалистичка партија Србије спремна је за ванредне изборе и не брине за резултат, изјавио је портпарол СПС Ђорђе Милићевић, наводећи да је одлука да се иде на изборе храбра и изречена на време.

Милићевић је Танјугу рекао да СПС жели да се од ових избора у Србији увек гласа 'за' а не 'против' и да у том случају не брине за свој резултат, нити за резултат Србије, као и да су социјалисти поносни на резултате остварене у влади и сигурни да ће народ дати поверење за наставак такве политике.

Рекао је да је намера да СПС на изборима поново буде у коалицији са ПУПС и ЈС и додао да ће лидер социјалиста Ивица Дачић одмах почети разговоре са председницима тих странака Миланом Кркобабићем и Драганом Марковићем.

Демократска странка сматра да је одлука Александра Вучића да поднесе оставку на место председника Владе Србије добра вест за све грађане, изјавио је Бојан Пајтић, председник ДС-а, саопштила је ова странка.

Демократска странка поручује да ће на изборе изаћи са програмом којим ће показати да се реформе могу спроводити и нова радна места отварати "без смањивања плата, без штедње на грађанима, без ућуткивања критике и без злоупотребе власти".

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић оценио је да је добро то што ће бити одржани превремени парламентарни избори, јер ће то бити прилика да се формира Влада која може да реши проблеме, уместо досадашње коју чине "угавном необразовани и нестручни људи".

Председник Нове странке Зоран Живковић изјавио је да је одлука премијера о расписивању избора признање да је његова Влада неспособна да Србији донесе било шта добро, а да НС на изборима очекује победу.

Додао је да ће наредних дана бити јасно са ким ће НС формирати коалицију са којом ће наступити на предстојећим изборима.

Покрет за преокрет Јанка Веселиновића позвао је грађане да се припреме за предстојеће парламентарне, покрајинске и локалне изборе.

Оценио да је "оставка Александра Вучића најлепши поклон који су грађани Србије могли да добију почетком Нове године".

Покрет социјалиста саопштио је да у потпуности подржава одлуку да се иде на ванредне парламентарне изборе, додајући да је та странка спремна за изборе.

''Заједно са Српском напредном странком смо преузели обавезу да мењамо Србију и да од ње направимо поштенију и праведнију државу, зато је добро да изађемо пред грађане и омогућимо им да се изјасне да ли подржавају политику премијера Вучића или су за владавину уског круга моћника и тајкуна'', наводи се у саопштењу Покрета социјалиста.

Нова Србија сматра да су избори најбољи начин провере воље грађана за политику стабилности, реформи и привредног опоравка коју води Влада Србије, као и прилика да се политичке странке суоче са реалношћу, напомињући да је спремна да да пуни допринос у оквиру коалиције коју предводи Српска напредна странка.

Из Нове Србије кажу да дају пуну подршку одлуци председника Српске напредне странке Александра Вучића да се заједно са редовним локалним и покрајинским изборима провери воља грађана и на ванредним парламентарним изборима.

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је да "лично" није очекивао да ће бити расписани ванредни парламентарни избори и оценио да је то шанса да се грађанске и наднационалне снаге окупе и опораве од шока са избора из 2014. године и да почну да играју значајнију улогу у политичком животу Србије.

Чанак је за агенцију Бета рекао да ће ЛСВ на покрајинским изборима наступити самостално, а да ће о предизборним коалицијама сутра у Београду разговарати са председницима Социјалдемократске странке (СДС) и Либерално-демократске партије (ЛДП), Борисом Тадићем и Чедомиром Јовановићем.

Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић изјавила је да је одлука премијера Србије Александра Вучића о расписивању ванредних парламентарних избора добра и да су избори добра прилика да у Србији дође до промена.

"Пре свега може доћи до победе новог концепта политике која ће бити окретање од ЕУ, а веће везивање за Русију", рекла је Рашковић Ивић за агенцију Бета.

Како је навела, ДСС ће на предстојећим изборима наступити у коалицији са Дверима, "мањим странкама, удружењима и политичким организацијама"

Додала је да ће се ДСС и Двери залагати за окретање Србије од "погубних процеса" као што су Бриселски споразум, улазак Србије у ЕУ, распродаја предузећа и земље.

Лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да је Србији, пред нове изборе, неопходно окупљање свих демократских, грађанских, европских странака, организација и људи који деле те вредности.

"Политички императив пред нама је стварање савеза који би артикулисао интересе европске Србије, упристојио политички живот земље, вратио у политику најбољи део друштва и представљао противтежу свему што земљу вуче у пропаст дефинисану примитивизмом и некомпетенцијом. Избори пред нама су прилика да Србија почне да се трансформише у пристојно друштво у каквом желимо и заслужујемо да живимо", навео је Јовановић у писаној изјави.

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић поручио је да су Двери спремне за ванредне изборе и да се унапред радује "повратку патриотских политичких снага" у Скупштину.

"Коначно ће се у Скупштини чути глас оних који су против уласка Србије у ЕУ и НАТО, који су за очување КиМ у саставу Србије и који су за економски патриотизам и подршку искључиво домаћој привреди, пољопривреди и селу", уверен је Обрадовић.

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ оценио је да је најава расписивања ванредних парламентарних избора "једина исправна и једина могућа у овако тешкој ситуацији".

Рекао је да ће радикали на изборе изаћи самостално, јер сматрају да цензус има смисла и да не треба правити математичке комбинације да би се он избегао.

Премијер Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је раније данас, на седници Главног одбора странке, да је одлучио да се иде на ванредне парламентарне изборе.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво