Ђурић: Надам се да ће суд за ОВК показати више одлучности

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је, поводом одлуке да седиште Специјалног суда за ратне злочине које је починила ОВК буде у Хагу, да се нада да ће нови суд показати више одлучности и ефикасности од Међународног кривичног суда за бившу Југославију у Хагу.

Ђурић је подсетио да је управо Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу без успеха покушавао да расветли неке од злочина припадника такозване ОВК. Kако је додао, "уместо правде имали смо организовану кампању застрашивања и ликвидације сведока на коју није било делотворног одговора".

"Надамо се да ће нови суд показати и више одлучности и више ефикасности, те да ће злочинце коначно стићи рука правде. Србија ће свакако помоћи да се истина о злочинима терористичке ОВК разоткрије, а злочинци казне. Надамо се и да ће Албанци на Косову и Метохији након што процеси почну, смоћи снаге да направе вредносни отклон од злочина чињених у њихово име", нагласио је Ђурић у саопштењу.

Ђурић је рекао да подржава настојања да се одговорни за ратне злочине казне, а кривица за њих персонализује.

То је, како је навео, нужан део процеса помирења и морална обавеза према жртвама и њиховим породицама.

Ђурић је истакао да Албанци на Косову и Метохији до сада нису показали спремност и способност да сами суде својим сународницима који су чинили злочине, као и да је на делу њихово континуирано прећуткивање и заташкавање.

"Зато је добро што ће поступци бити вођени ван Косова и Метохије, међутим, претходна искуства показују да то није нужно гаранција успеšшног разоткривања истине и кажžњавања злочинаца", нагласио је директор канцеларије за КиМ.

Седиште Специјалног суда за ратне злочине које је починила тзв. Ослободилачка војска Косова биће у Хагу и требало би да почне да ради ове године, што су поздравили холандски званичници истакавши да је важно да правда буде задовољена.

Пред тим судом, како је раније саопштила холандска влада, водиће се процеси за злочине почињене током и непосредно после сукоба на Косову.

У саопштењу холандске владе се наводи да ће се процеси водити за "тешке злочине које су наводно починили припадници Ослободилачке војске Косова над етничким мањинама и политичким противницицима 1999-2000. године".

Додаје се и да је холандска влада овим практично одговорила на захтев ЕУ да тај суд буде на територији Холандије.

"Неки делови косовског друштва можда виде могуће осумњичене као борце за слободу и постоји могућност да се сведоци осете угроженима на Косову. Због тога је размотрена могућност суђења ван Косова", истиче се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво