Читај ми!

Инцидент у Белој Цркви, смењен председник општине

Ванредну седницу Скупштине општине Бела Црква, на којој је требало да буде смењен председник општине Станко Петровић из ДС-а, обележили су инциденти. Обезбеђење није хтело да пусти у зграду општине посланике ДС-а и ЛСВ-а, као и групу грађана који су дошли са њима. Они су нагрнули у зграду, а обезбеђење их је попрскало сузавцем, сазнаје РТС. Изабран нови председник општине из редова СНС-а.

Након инцидента испред зграде општине Бела Црква избила је туча. Грађани и одборници успели су да уђу у зграду, где је настављен сукоб, јавља извештач РТС-а.

Ванредна седница је одржана у просторијама Културно-просветног центра у Белој Цркви, а одборници Демократске странке (ДС) и Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) нису јој присуствовали.

Како сазнаје дописник РТС-а, на седници је смењен председник општине Станко Петровић а за новог председника изабран је кандидат СНС-а Дарко Богосављевић, а изабрани су и нови чланови општинског већа.

Дарко Богосављевић је изјавио да ДС и ЛСВ нису хтели да прихвате да више немају већину у локалном парламенту.

"Они су и физичким путем покушали да ометају и прекину седницу", казао је Богосављевић агенцији Бета.

Богосављевић је додао да је за његовог заменика изабран Марјан Алексић, који је недавно из ЈС-а прешао у СНС, а да је председник Скупштине остао Ненад Живановић из ЈС-а.

Богосављевић је навео и да је пред новим општинским руководством кратак период пред предстојеће изборе и да ће се потрудити да Бела Црква постане просперитетан град у који ће људи желети да дођу да живе, а не да буде место из којег желе да оду.

Рекао је и да ће вероватно бити кандидат СНС-а за председника општине и након локалних избора, али да то зависи и од резултата које ће до тада остварити.

Богосављевић је истакао и да се нада даљој сарадњи са ДС-ом и ЛСВ-ом у Скупштини, односно да ће те странке присуствовати наредним седницама.

Председник Покрајинског одбора Јединствене Србије за Војводину Срђан Кружевић рекао је да су избор Богосављевића подржала 24 од укупно 33 одборника, колико их има у СО Бела Црква.

Одборница ЛСВ-а Сандра Ристић каже да је председник Скупштине Беле Цркве Ненад Живановић усменим путем позвао одборнике да ванредну седницу одрже у сали Културно-просветног центра у тој општини.

"Одборници ЛСВ-а и ДС-а остају у сали Скупштине, јер само овде може и сме да се одржи седница локалног парламента", истакла је одборница ЛСВ-а.

Председник Демократске странке у Белој Цркви Жељко Црногорац изјавио је да је на одборнике бачен бибер-спреј како не би присуствовали ванредној седници Скупштине општине.

"Некакво приватно обезбеђење из Вршца на силу нас је спречило да уђемо у зграду. "Добио сам бибер-спреј директно у очи. Након тога уз помоћ грађана само успели да уђемо у зграду", навео је Црногорац.

Тврди да се полиција није одазвала позивима да дође у Општинску управу Беле Цркве.

Поручио је председнику Српске напредне странке Александру Вучићу да одмах данас распише изборе.

Црногорац је рекао да ни ДС и ЛСВ, али ни закон, не признају седницу која није одржана у скупштинској сали.

"Ми настављамо свој штрајк глађу и очекујемо да се одржи седница на коју смо позвани, јер не може неко усменим путем да позове одборнике да одрже седницу на неком другом месту", нагласио је Црногорац.

Додао је и да ће штрајковати све док неко из полиције не прихвати његове пријаве против лица из обезбеђења која су га, како је рекао, ударала и спречавала да уђе у Општинску управу.

С друге стране, посланик СНС-а у Скупштини Србије Жељко Сушец рекао је да су сузавац бацили одборници ЛСВ-а и ДС-а. 

Сушец је истакао да је "овај догађај само доказ вандалског понашања и довођења којекаквих типова из криминогених средина да прете народу и одборницима коалиције око СНС-а". То је за сваку осуду. Верујем да ће надлежни органи реаговати и да ће грађани да осудити тај чин, додао је Сушец.

Оптужбе и осуде догађаја у Белој Цркви

Међусобне оптужбе за инцидент у Белој Цркви разменили су покрајински функционери СНС-а и ДС-а, Игор Мировић и Бранислав Бугарски.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да Тужилаштво ће испитати све елементе догађаја у Белој Цркви и истакао да ће одговарати сви који су прекршили закон, без обзира на страначку припадност.

Посланик СНС-а у Скупштини Србије Александар Мартиновић истакао је да су напредњаци потпуно легитимно и демократски преузели власт у Белој Цркви, уз подршку већине одборника.

Догађаје у Белој Цркви осудили су Демократска странка, Покрет за преокрет самосталног посланика Јанка Веселиновића, Генерални секретар ЛСВ-а Бојан Костреш, Нова странка и Либерално-демократска партија.

Испред зграде скупштине општине је вечерас мирно, а на улазу дежурају портири.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара