Вучић: Могући ванредни парламентарни избори

Премијер Александар Вучић рекао је да још нема коначне одлуке о ванредним парламентарним изборима, али да је та опција могућа. Вучић је рекао ће 2016. година бити неупоредиво лакша и успешнија него претходне две, али да нас очекује још много напора, труда, рада реформи. Уколико се постигне договор са кинеским ХБИС-ом, раст БДП-а ће у овој години премашити 2,5 одсто, каже премијер.

Александар Вучић је најавио, на конференцији за новинаре у вили "Бокељка", могућност одржавања ванредних парламентарних избора у овој години, али је напоменуо да постоји само један разлог да их не буде – евентуално успоравање реформи.

Подвукао је да ванредни парламентарни избори не би били додатни трошак, као и да се при одлуци о расписивању неће руководити страначким интересима.

Вучић је рекао да звиждуци на утакмици ватерполо првенства нису разлог за расписивање избора, да су таква тумачења смешна, а као једини разлог због којег не би расписао изборе навео је да би можда накратко прекинули реформе.

Премијер је додао и да, уколико би била већа реконструкцију Владе, што би желео да учини, то би се претворило у "мучење" у наредних годину дана и да би сви рекли да је то лоша влада.

Он је рекао да је потребно очување стабилности, мира и новог легитимитета Владе, а да ће одлуку о томе да ли су нови избори потребни донети и у консултацијама са председником државе и члановима Главног одбора СНС-а.

"Свако нормалан увек жели и свежу крв и да то функционише као тим, а не да имате много слободних стрелаца. Све то ако желите да промените и направите још нешто ефикасније и изађете с планом и програмом до 2020, када очекујемо да завршимо све обавезе у вези са уласком у ЕУ, онда је могуће да имамо изборе", казао је премијер. 

Али, додао је Вучић, не кажем да је та одлука донета, постоје и неки други разлози. Једини разлог због којег не могу са сигурношћу да кажем да ћу то апсолутно учинити јесте да видимо да ли би на било који начин то могло да нас заустави 15 или месец дана у нашим економским реформама. Сви остали разлози су 'за'", рекао је Вучић. 

Упитан шта је разлог за изборе кад као премијер има велику подршку у парламенту и може да донесе сваку политичку одлуку, Вучић је одговорио да "политика никако није математика" и да они који тако мисле праве велику грешку.

"Политика је живот, морал, рад, психологија, атмосфера, никад није математика", рекао је Вучић и додао да су избори потребни кад је атмосфера у друштву таква да не можете да грабите напред, ако сте незадовољни, ако влади треба свеже крви.

Како је рекао, Милошевићеви радикали су имали готово три четвртине посланичких мандата у Скупштини, чиме су имали легалитет, али да нису имали легитимитет и да су зато и изгубили. Он је навео да зато не жели да буде премијер ни са 26 одсто подршке у народу.

Вучић је рекао и да ванредним изборима никако не жели да угрози четврту ревизију ММФ-а, која је најављена за март и да је то један од разлога зашто одлука још није донета.

"Ни за живу главу не желим да угрозим ревизију ММФ-а у марту", рекао је Вучић. "Нећемо да одустајемо од тешких мера без обзира на то где се и какви избори одржавају, и то је велика разлика између ове и свих осталих влада. Они су нас довели до банкротства не само куповином социјалног мира већ и гласова пред изборе", рекао је Вучић.

"А шта смо урадили с Телекомом, што сад немамо купца за мањински део или било шта, зато што имамо 22 посто што припада грађанима. И шта сад да радимо, како да вам платимо по 5.000 динара. Измислили су будалаштину да би добили нечије гласове пред изборе", рекао је Вучић. 

Председник Владе је истакао и да, уколико не добије поверење грађана на изборима, неће више "оптерећивати" странку коју води.

"Бићу члан, али не на њеном челу. Не интересују ме те страначке ствари, већ шта је добро за Србију", рекао је Вучић. Он је на коментар да жели да распише изборе јер истраживања показују да ће му 2018. опасти рејтинг, пожелео опозицији "све најбоље".

"Видим да се састају и они који не мисле исто. То је у реду и то је дозвољено. Што се тиче процената гласова, рачунао сам. Пре неки дан шеф Покрајинске владе је рекао да има 20 одсто у Војводини. Шешељ је рекао да има 20 одсто у Србији, што значи да има 22-23 одсто у Војводини, која му је најјаче упориште. Чанак има 15 одсто, то је 58 одсто, социјалисти десет, то је 70 одсто и када додамо Тадића, Радуловића и Чеду, то је 80 одсто и Мађаре око осам одсто, нама остаје мало да будемо изнад цензуса", завршио је рачуницу премијер.

Желим им много успеха и да им се то оствари, рекао је Вучић и констатовао да су сваки избори демократска утакмица у којој ужива.

"Не плашим се губитка власти. Радио сам поштено, никада нисам украо ништа. Да ли сам грешио – јесам, жив сам човек, али нисам рекао ниједну непристојност, нити брукао земљу нигде у последњих годину и по. На народу је да процени хоће ли да гласа за план и програм или нешто друго", рекао је Вучић.

На питање да ли ће министар одбране Братислав Гашић остати на том месту до парламентарних избора, ако их буде, или ће бити смењен у јануару, како је најавио, премијер је рекао да он држи своју реч и да ће испунити обећање. 

Три кључна циља пред Владом Србије 

Премијер је рекао су пред Владом Србије у овој години три кључна циља. То су, према његовим речима, очување мира и стабилности у земљи и региону и напредак економије уз повећање инвестиција као најважнији циљ.   

"Имамо не лаке односе у региону, не лаке односе у Европи, компликоване односе у свету, и Србија мора да сачува мир стабилност и да омогући услове за даљи развој", рекао је Вучић.

Најавио је да почетком марта у Београд долази потпредседеник Светске банке, током године и председник, а све у вези са реформом јавних предузећа, која подразумева "Електропривреду", "Путеве Србије", "Коридоре", "Железницу" и "Србијагас".

"Они ту нису изванредно задовољни, али нису ни незадовољни", навео је Вучић додајући да је Србија уосталом до сада приватизовала 83 од 100 предузећа предвиђених тим програмом.

Вучић је рекао да је за наставак економских реформи важно донети кровни Закон о платама у наредном периоду. "То не можемо да урадимо лако, јер имамо наговештај да Уставни суд није сасвим сагласан са свим одредбама", рекао је Вучић.

Премијер Србије најавио је да ће од идуће недеље почети са обиласком школа и домова здравља у Србији које ће бити обновљене.

Вучић је рекао да је планирано да током ове године обиђе око 1.000 школа и домова здравља широм Србије, које ће Влада у мањој или већој мери обновити.

Вучић је подвукао да није реч само о фарбању и кречењу, што је врло важно, имајући у виду стање школских тоалета.

"Покушаћемо да спроведемо обнову, да људи виде где и како држава, када има новца, може да потроши и на озбиљан начин покаже домаћинско понашање", поручио је Вучић.

Уз договор с ХБИС-ом у мају, раст БСП-а 2,5 одсто

Премијер Вучић је изјавио да уколико договор са кинеском компанијом ХБИС у вези са "Железаром Смедерево" буде закључен у мају, раст БДП-а у овој години могао би да буде чак 2,5 одсто, а у 2017. више од четири одсто.

"Преговори с кинеским ХБИС-ом су од највећег стратешког значаја за Србију, и ја се надам да до краја маја можемо да очекујемо закључење договора", рекао је Вучић на конференцији за штампу пре новогодишњег пријема.

Премијер је поручио да уколико Влада успе у томе, раст у овој години ће бити и већи од 2,5 одсто, што би, према његовим речима, било огромно изненађење.

"То би значило да 2017. можемо да рачунамо на раст већи од четири одсто, што би осетио сваки грађанин, а то нам је потребно и да убрзано пристижемо земље ЕУ", рекао је Вучић.

Вучић је најавио долазак нових компанија у Србију у првих шест месеци, које ће запослити 12.000 људи.

Такође, додао је, Влада је већ у овој години одвојила у буџету 1,5 милијарди за подстицање предузетништва, што је, како је приметио, три пута више него у претходној години.

"Спремни да одвојимо још пола милијарде, и тиме подстичемо предузетништво", рекао је.

Говорећи о добрим резултатима до сада, премијер је поменуо смањење доцње у отплати кредита и већу кредитну активност.

Такође, додао је, у јануару је већ уплаћена у буџет 13,1 милијарда динара од оператора.

"'Телеком Србија', 'Теленор' и 'Вип' уплатили су тај новац за дигитални фреквенцијски спектар. Обично је немогуће да у јануару будете у суфициту, али успели смо да тај месец буде стабилан и да имамо и значајан суфицит иако је то један од најтежих месеци у години", рекао је Вучић. Када је реч о туризму, он је рекао да се очекује напредак.

"Са ваучерима ћемо одмах кренути и са привлачењем свих гостију из света. Имаћемо много више да понудимо", уверен је он, истичући да у тој области очекује раст већи од 12-13 одсто.

Отварање Прокопа пре 27. јануара

Премијер Србије најавио је да ће железничка станица Прокоп бити отворена за десетак дана, али свакако пре Савиндана, 27. јануара.

“"Многи нису веровали, али ми ћемо као што смо и обећали отворити Прокоп дан пре Савиндана"”, казао је Вучић. 

Вучић је казао да ће сада воз од Београда до Новог Сада кретати са Прокопа.

"“Одмах ћемо кренути и у другу фазу Прокопа, где имамо идеју и за шопинг мол и за хотеле и желимо да то буде једно од најлепших места"”, казао је Вучић.

Навео је да ће за неколико дана почети и низ инфраструктурних радова и најавио да ће “ићи да разбије неки домаћи пенушавац о камен” када буде почели радови на пробијању последњег тунела на Коридору 11. 

До краја године приватизација Аеродрома "Никола Тесла"

Премијер је најавио да очекује да до краја године буде завршена приватизација Аеродрома "Никола Тесла", без обзира на то који модел буде одабран.

Вучић је рекао да се ради на избору приватизационог саветника, јер шест компанија које су се јавиле, нису биле задовољне провизијом и тражиле су више новца.

"Сада ћемо директно преговарати и тражићемо најбоље", нагласио је премијер.

Вучић је оценио да су велике шансе да се добије добра цена за концесију београдског аеродрома, на шта је утицало и добро пословање националног авио-превозника, компаније "Ер Србија", чији је то матични аеродром.

Вучић је најавио да су раније биле процене да би за концесију аеродрома могло да се добије 100 милиона евра, а да би сада било могуће да се достигне цена и од 500 милиона евра.  

Србија симбол стабилности на целом Балкану

Србија је не само сидро, већ и симбол стабилности на целом Балкану, оценио је Вучић.

Нагласио је да је поносан на чињеницу што у последњих годину и по ниједан сузавац у Србији није испаљен, што није било немира.

"Поносан сам на податак да је Србија постала не само сидро, већ симбол стабилности на Балкану. Сви у свету то тако виде“", поручио је Вучић.

Ако себе мало променимо и схватимо да мало више зависи од рада него од оговарања, можемо много да променимо, а док себе не променимо нећемо моћи ништа да радимо, приметио је Вучић додајући да се у Србији придаје већи значај на мање важне теме него на битне ствари.

Наводећи да је управо говорио о економским подацима, а да зна да се то неће наћи ни у једном листу, поменуо је да се у претходном периоду говорило о лажним становима Синише Малог, а да нико није рекао ништа када се доказало да је лаж, као и што је био случај о лажној реклами СНС-а на ЕП у ватерполу или његовом наводном одласку у Дубаи.

"Тако су говорили да ће, ако нестану тајкуни, Србија пропасти, а Србија бележи раст у свакој важној области", подвукао је Вучић.

Премијер је рекао да ће Влада Србије на време послати Хашком трибуналу извештај о активностима које предузима у случају троје чланова Српске радикалне странке који су оптужени за непоштовање Трибунала. 

У приватизацији медија није било пљачке

Председник Владе Србије оценио је данас да има најбољи могући однос према медијима и да новинари увек могу да му постављају питања о чему желе.

"Имам најбољи могући однос према вама. Тражим само да мислим својом главом", казао је Вучић упитан како оцењује свој однос према медијима, нарочито када узме у обзир део из извештаја Европске комисије који говори да у Србији слобода медија није на задовољавајућем нивоу.

Упитан о данашњем протесту Удуружења новинара Србије, које је затражило да се запосленима у медијима омогући да постану власници медија који нису добили новог власника у процесу приватизације, Вучић је казао да не зна о чему је реч и упитао: "Шта смо сад погрешили?"

"Не знам шта се у техничком смислу дешава са Танјугом, али ако ти људи могу да раде и да добију посао на било који други начин, онда супер, ја бих био веома задовољан", изјавио је Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање шта се дешава с Танјугом, рекао да је то питање "решавања запослених".

"То су добри професионалци. Жао ми је што се нико није јавио за приватизацију. Ако има неки други начин, то је увек добро, али то мора да буде у складу са законом", поручио је Вучић.

Упитан да ли држава мора још нешто да уради у вези са Танјугом, Вучић је одговорио да мисли да не мора, али да га не држе за реч.

"Око пара сасвим сигурно не, што је за мене најважније", рекао је Вучић.

На питање да ли је задовољан радом министра културе Ивана Тасовца када је реч о приватизацији медија, Вучић је рекао да то није лак посао, али да је задовољан што у том процесу није било пљачке и отимачине "као што је било у периоду када се делило све и свашта". 

После конференције одржан је и коктел за представнике медија на којем је роштиљ и вино служио лично премијер. 

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво