Ахмети: Недолично и неуко понашање демонстраната

Председник општине Приштина Шпенд Ахмети изјавио је да се случај Храма Христа Спаса налази на суду и да је то питање више политичке природе, а недавно уринирање групе демонстраната у том објекту оценио као недолично, али учињено из неукости.

Ахмети је у интервјуу за РТК 2, канала на српском језику, рекао да је питање тог објекта питање за суд и да би он требало да га решава.

"У току је процес легализације свих илегалних градњи у Приштини, али тренутно немамамо никаква докумената за ту цркву и из тог разлога смо тражили да СПЦ поднесе апликацију за легализацију, са свим документима, да видимо да ли има дозволу према важећим косовским законима. Они то нису учинили, рекавши да не признају да је реч о илегалној градњи. Због тога је ово више политичко питање и из тог разлога сам затражио од Владе и Министарства за просторно планирање да се они тиме баве", казао је Ахмети, који је и потпредседник покрета Самоопредељење.

Он наводи и да је обезбеђивање тог храма у надлежности централних институција, јер то превазилази општинске могућности.

"Ми немамо толике ингеренције колико имају ове институције и немамо ингеренције код полиције колико то има влада. Просто, ми не желимо да преузмемо одговорност за нешто са чиме не би могли да изађемо на крај", додао је Ахмети.

Уринирање групе демонстраната у храму, према његовим речима, је недолично, али је учињено из неукости.

"Оно што су протестанти урадили је сигурно из незнања и мислим да је полиција требало да учини нешто више по том питању, а СПЦ би требало да затражи помоћ министарства како би видели шта се може урадити по том питању", казао је Ахмети.

Додао је и да је пре годину дана са игуманом дечанским Савом Јањићем разговарао неформално на тему тог храма, те да му је рекао да већина Албанаца ту цркву сматра делом Милошевићевог режима, због чега ће она увек бити тешко политицко питање о коме се свакако мора више разговарати.

Рок за достављање документације о легализацији тог објекта био је до 15. септембра, што СПЦ није учинила, а због чега га општина Приштина сматра нелегалним.

Ахмети истиче да постоји сарадња са СПЦ у оквиру општинског Комитета за безбедност, у коме учествују чланови свих верских конфесија, да се обично разговара о другим проблемима, а не о проблему тог храма.

Ахмети наводи да је свима јасно да то није мали проблем и да је његово мишљење да се то мора решити разговорима на политичком нивоу.

Инцидент у Храму догодио се 9. јануара приликом демонстрација присталица косовске опозиције у Приштини који су тражили поништавање Бриселског споразума који се односи на формирање Заједнице српских општина и споразума о демаркацији границе са Црном Гором.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво