Вучић: Србија ради на јачању својих војних капацитета

Премијер Александар Вучић истакао је да Србија неће никоме бити лака мета и да зато ради на јачању својих војних капацитета. Премијер Србије је са замеником руског премијера Дмитријем Рогозином разговарао о економији, а двојица званичника су сагласна да постоји простор за унапређење сарадње.

Александар Вучић је након разговора са Рогозином рекао да је тема била и војнотехничка сарадња, нагласивши да жели да поручи неким аналитичарима, који тврде да држава обмањује јавност, а они реагују на полуинформације које прочитају, да Србија пре свега ради на јачању сопствених капацитета.

"Појачавамо своју производњу. Ове године видећете први пут нашу серијску производњу 'норе', 'лазара 2 и 3', које ће користити наша војска. Не иде новац из буџета већ од наших државних компанија", објаснио је Вучић, поручивши "незналицама" да не могу да објашњавају оно што не знају".

Морате нешто да знате да бисте могли да разумете, а не да прочитате полуинформације на неким сајтовима и држите политичка предавања свима другима, нагласио је премијер.

Србија је, како је поновио, за мир, пуну стабилност у региону, за најбоље односе са свим суседима.

"Никада никога Србија неће напасти, али мора да буде у стању да у сваком тренутку заштити своју територију и грађане. На претње неких других, оних који не одустају од набављања веома снажног офанзивног оружја, ћутимо, не радимо ништа", истакао је Вучић.

Такође је захвалио Руској Федерацији што поштује одлуку Србије да буде неутрална.

Истакао је да земље у региону имају обавезе, када је у питању наоружање, али и по Дејтонском споразуму, као и другим уговорима, што други не поштују и тврде да је Србија нервозна.

"Ја нисам нервозан него забринут. Балистичке ракете и лансирне рампе које су планиране да се набаве у Хрватској имају домет од 300 и 350 километара. Можете из Загреба или било ког другог места да гађате било које место у централној Србији", рекао је премијер одговарајући на питања новинара.

Истакавши да су све земље у окружењу чланице НАТО, а само Србија војно неутрална, Вучић је приметио да не види потребу за набавком офанзивног оружја.

"Ми смо војно неутрални, не идемо ни у један војни савез, чувамо љумоборно своју слободу. Не треба да говоре да је наша претња то што хоћемо да заштитимо своју земљу, јер је то наша уставна обавеза, а не претња. За кога се то неко спрема, то треба да каже, јер се оружје сигурно не узима за музеје", навео је Вучић.

Поновио је да је молио САД и хрватске пријатеље да се не наоружавају, зато што у Србији сматрамо да су мир и стабилност нешто што је најпотребније за цео регион.

"Србија неће бити жртва било чије агресије и лака мета. Као што је говорио покојни Броз – живимо као да ће сто година бити мира, али припремамо се као да ће нас неко сутра напасти", рекао је Вучић.

Вучић је приметио и да начелник Генералштаба ВС Љубиша Диковић није говорио неистине, јер Србија развија своје оружје.

"Онима који толико не воле своју земљу да би волели да увек буде најзаосталија и неспособна, поручујем да су аутопројекцијом, полазећи од себе и оних које су подржавали, дошли до закључка да немамо могућности. Видећете ускоро неке од тих система укључене у Војску Србије", рекао је премијер.

Констатовао је, међутим, да Србија нема новца да плати највећу цену и да може да за мале количине одређеног оружја обезбеди новац.

"Руска страна је била коректна и конкретна тиме што је понудила боље услове него за било кога другог. Пред нама су месеци и године разговора о томе", додао је он.

Русија изразила жељу да помогне око С-300 

Упитан за руски систем противваздушне одбране С-300, Вучић је казао да је он прескуп за нас, али да је руска страна изразила жељу да помогне кроз одређене аранжмане.

Пошто је честитао грађанима Србије седамдесетогодишњицу ослобођења у Другом светском рату и похвалио учешће српске војске на војној паради у Москви, заменик руског премијера уручио је српском премијеру поклон – макету управо руског ракетног система С-300.

"Наравно, имам специфичне поклоне за господина Вучића јер сам одговоран у Влади Русије управо за одбрамбене системе. Ако бих одговарао за лаку индустрију ја бих поклонио премијеру лутку или нешто слично", рекао је Рогозин.

Рогозин је навео да ће Русија размотрити техничке детаље захтева Србије о набавци наоружања и система противваздушне одбране С-300 из те земље.

"Обезбедићемо директну подршку савезнику на Балкану. У најскорије време размотрићемо ваше молбе", рекао је Рогозин.

Ни Рогозин ни Вучић нису желели да износе детаље разговора који је у току, а који ће, према српском премијеру, трајати још много месеци.

Рогозин је рекао да се Русија не меша у безбедносна питања Србије, која, како је поручио, има право да набавља високоефикасно неофанзивно наоружање.

"Како Србија процењује своју безбедносну ситуацију? То је њено лично питање, ми само разматрамо техничке детаље", указао је Рогозин.

Говорећи о томе да ли Србија, која је на европском путу, може имати проблема због сарадње са Русијом, којој је ЕУ увела санкције, Рогозин је рекао да и земље Уније укидају санкције тамо где им одговара, а спроводе их тамо где "уопште немају интерес".

"Мислим да нема ризика за Србију или за европски избор Србије", поручио је Рогозин.

Он је оценио да учешће у НАТО-у не омогућава додатну безбедност, јер да је Србија 1999. године имала систем одбране С-300, да не би било разрушених зграда по Београду и Србији.

Премијер Вучић је истакао и да Србија испуњава све обавезе на европском путу, али да није и неће уводити санкције Руској Федерацији.

Он је рекао да нема намеру ни да квари односе са руским традиционалним пријатељима. То је, како је додао, већ говорио на састанцима у Бриселу, Вашингтону или Москви.

Вучић је том приликом приметио да неке од чланица ЕУ мање поштују обавезе него Србија.

"Србија се много више понаша европски од појединих чланица. Ми не желимо и нећемо да кваримо односе са руским традиционалним пријатељима, а да ли ће нам неко нешто замерити, па замера нам свакако свашта", навео је он коментаришући да неки лажу кад су измишљали афере Тамнава, па ништа.

Разговори о извозу "фијата"

Александар Вучић је рекао да би већ након 15. јануара могло доћи до договора о извозу одређене количине "Фијатових" возила у Казахстан.

Вучић је рекао да је замолио Рогозина да приликом сусрета с потпредседником казахстанске владе посредује у том послу.

Тај посао би, како је рекао, био значајан не само због зараде, већ пре свега због односа према италијанском инвеститору, али и због даљих улагања у аутомобилску индустрију.

Вучић је са Рогозином разговарао и о производњи делова за аутомобиле, где би, како је навео, требало да сагледамо да ли наша индустрија може да то ради за руско тржиште, посебно сада и у оном делу који су раније покривале турске команије, а које су од 1. јануара, што се руског тржишта тиче, под санкцијама.

Премијер је рекао да је са Рогозином говорио о томе како да се добри и коректни политички односи претворе у још боље економске везе, како би обе земље имале више успеха на том пољу.

"Русија је једна од земаља са којима имамо највећу трговинску размену, али она може и мора да буде много значајнија", рекао је Вучић и додао да се одређени простор на руском тржишту отворио и након што је та земља увела санкције Турској.

"Закључили смо да би требало наше вишевековне историјске романтичне односе што пре да претворимо у реалан привредни успех. Надамо се да ћемо, између осталог, моћи да развијемо производњу делова за аутомобиле, који су се до сада производили у Турској", рекао је Рогозин.

Било је речи и о подршци хемијском комплексу у Србији, пре свега панчевачкој Азотари и МСК, рекао је Вучић, додајући да је за Србију изузетно значајно да постоји дугорочно прихватљива цена гаса, будући да производња готово у потпуности зависи од договора са руском страном.

Разговарало се и о изградњи додатних капацитета за складиштење гаса у "Банатском Двору", који треба да буде проширен за милијарду кубних метара.

Било је речи и о сарадњи министарстава пољопривреде, издавању банкарских гаранција и инвестирању у српске фабрике за производњу хране и пића, будући да се увођењем санкција Турској, отворио велики простор за српске фабрике на руском тржишту.

Како је навео, било је речи и о грађевинарству, где се такође отворио простор за српске компаније, као и о другачијем начину издавања дозвола, док је истовремено велика пажња посвећена и туризму с циљем да се привуче што већи број туриста из Русије у нашу земљу и обрнуто.

"За руске туристе Србија је непозната земља, мало знају и мислимо да постоји велики потенцијал у бањском, верском туризму, као и за посете Београду", рекао је Вучић.

Простор за проширење сарадње у пољопривреди и грађевини

Заменик премијера Руске Федерације и копредседавајући руско-српског Мешовитог комитета Дмитриј Рогозин изјавио је да постоји простор за повећање сарадње у пољопривреди између Русије и Србије, а да се од 1. јануара отворио "прозор сарадње" и у грађевинарству.

Рогозин је на конференцији за новинаре поручио да је током 2015. године извоз пољопривредних производа из Србије у Русију повећан два пута, као и да извоз може да буде и већи.

"Привреде великих земља ЕУ налазе се у тешком стању и Русија се нашла у компликованом стању, али ми видимо прозор могућности сарадње Србије и Русије и то у пољопривреди... Однос између Русије и Србије треба да претворимо у реални привредни успех", рекао је Рогозин.

Нада се и да сарадња може да се прошири и на производњу ауто-делова, који су се до сада производили у Турској, али та сарадња је укинута због сукоба који је настао након обарања руског авиона.

Каже да би и више руских туриста могло да обиђе Србију, поновивши речи премијера да је за њих Србија непозната земља, те да због исте, православне вере има простора и за унапређење верског туризма.

Додаје и да две земље подржавају једна другу, да Руси осећају веома искрену љубав према српском народу.

Рогозин је рекао и да се размишља о отварању хеликоптерског центра у Србији, јер наша земља није подржала санкције Русији.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара