Стефановић: Србија неће дозволити да јој угрозе безбедност

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да Хрватска "непрестано изазива ситуације са ратхохушкачким говором, а Србија неће дозволити да било ко угрожава њену безбедност". Стефановић је рекао да нема непосредних претњи од терористичких напада у Србији.

Србија, додао је, ради на јачању војних капацитета. "Наш посао је да одговарамо реципрочно и да штитимо безбедност земље", поручио је Небојша Стефановић гостујући на ТВ Пинк.

Стефановић је Он је, коментаришући провокативне изјаве одлазећег министра одбране Хрватске Анта Котромановића о набавци наоружања, рекао да Србија жели најбоље односе са комшијама.

"Али када неки мисле да је знак пријатељства набавка ракета и кажу нам да не будемо нервозни у вези тога, они покушавају да понизе Србију. Ни премијер (Александар) Вучић, ни Влада Србије неће дозволити да наша земља буде понижена и нећемо дозволити да грађани остете угроженост, јер се неко у региону наоружава", истакао је Стефановић.

Министар је нагласио да се Србија "није уплашила, нити да било ко угрожава безбедност и њено достојанство Србије".

"Али, немојте после да се љутите кад Србија одговори реципрочним мерама и немојте да кукате и запомажете када будемо појачали своју војну индустрију", навео је Стефановић.

Подсетио је да је Хрватска протерала 400.000 својих грађана, само зато што су Срби.

"У земљи ЕУ не можете да имате ћириличне табле, јер држава не може да сачува оно што је предвидела сопственим законима. Хрватска треба да буде последња земља која може да нам прича о прошлости, боље да воде рачуна како да врате Србе и побољшају им услове за живот", указао је министар.

Стефановић је истакао и да је више него јасно да Хрватској смета то што је Србија преузела улогу лидера у региону.

"Хрватска има потребу да буде лидер у региону, да ствара неки утицај, али тај филм неће гледати. Србија неће ништа лоше својим комшијама, али има право да се бори за себе и грађане и мислимо да водимо бољу политику и то показујемо", казао је Стефановић.

Министар је казао да није први пут да из Хрватске стижу такве врсте изјава и претњи, подсетивши да је прошле године Хрватске извршила економску агресију на Србију, заустављајући прелаз камиона и потпуно блокирајући саобраћај.

Стефановић је додао да Србија није коментарисала то што је Хрватска набавила панцир хаубице, оклопна возила, као ни разлоге због којих то Хрватска ради...

"Али, нека ради, али кад се набављају лансирне рампе за балистичке ракете домета 300 километара, па не радите то због мира у региону, ко гради мир балистичким ракетама?", упитао је министар.

Стефановић је закључио да Србија апсолутно нема разлога да буде нервозна истакавши да она никоме не жели ништа лоше.

Нема претњи од тероризма у Србији

Стефановић је изјавио и да нема непосредних претњи од терористичких напада у Србији.

"Грађани могу да се осећају сигурно, у односу на већину других држава у региону код нас нема преливања нестабилности", рекао је Стефановић.

Он је додао да МУП јача своје капацитете и да грађани треба да знају да постоји снага која може да их заштити и да брине о њиховој безбедности.

"Били бисмо неозбиљни кад бисмо рекли да не обраћамо пажњу на претње и зато јачамо капацитете", ракао је он и додао да Служба за борбу портив тероризма и екстремизма, са тужилаштвом и БИА има свакодневне састанке на којима се анализирају информације са терена.

Указао да се мора појачати размена података, јер безбедносне службе земаља морају да "сарађују до последњуег детаља да би се редвидео неки напад".

Подсетио је и да се, у складу са изменама Закона о полицији, ствара нова специјална антитерористичка јединица, спајањем ПТЈ и САЈ, која ће бити још јача и способнија да одговори на сваку врсту угрожовања од тероризма.

Стефановић је истакао и да се ради на модернизацији оружја, као и већег броја возила.

Упитан да прокоментарише наводе појединих медија о "новом државном удару", Стефановић је рекао да ни он, нити други министри, нису говорили о државном удару. "Нека пишу шта год хоће, али тиме стварају атмосферу у друштву која нија добра", рекао је Стефановић.

Он је додао да грађани добро виде да се премијер и влада труде и раде напорно сваког дана да би грађанима било боље.

"Можете да имате какво год хоћете мишљење, али кад погледате резултаате, људи који су добили радна места, кад одете у Сваровски и друге фарбике, погледате у Београд  на води... видите да земља напредује", рекао је Стефановић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво