Вучић: Љубав према РС не значи мржњу према БиХ

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је да је у Бањалуку дошао да укаже поштовање Републици Српској. Наша љубав према РС не значи мржњу према БиХ, навео је Вучић. Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је РС настала као потреба да у слободном оквиру живе Срби али и сви други народи.

На свечаној академији поводом Дана РС, српски премијер Вучић је нагласио да Република Српска не може бити укинута декретима јер декретима није стварана, већ ју је створио народ.

"Право да волимо свој народ нико није и неће моћи да нам забрани", рекао је премијер Србије Александар Вучић.

Поручио је да никада више политичари из Србије и Републике Српске неће моћи да подижу баријере.

"И када помислите да сте усамљени, грађани Републике Српске, знајте да нисте. Србија је увек ту а њена обавеза јесте да чува Републику Српску. И нико неће моћи да укине РС било каквим дектретима јер декретима није ни стварана, створио ју је народ Републике Српске", навео је премијер Србије.

Истакао је да је обавеза Србије да буде гарант територијалног интегритета БиХ.

"И Србија то чини и чиниће у будућности", истакао је Вучић и додао да су Срби, Бошњаци и Хрвати у БиХ судбински везани једни за друге.

"Живели смо заједно вековима уназад и живећемо заједно у вековима који долазе. Исплате ли нам се свађе и сукоби?", упитао је премијер.

Навео је да и даље постоје усијане главе које мисле да је поглед у убудућност поглед у комшију преко оптичког нишана неког од савременог оружја.

"Доста је било гробова, хоћемо да градимо фабрике, а комшије морамо да поштујемо и са њима да делимо добро и зло", поручио је Вучић.

Навео је да у сукобима и ратовима нисмо постајали ни већи ни богатији и поручио да је дошао да говори о будућности.

Како је истакао, свет се мења брзином која једва може да се прати. Цитирао је Руперта Мардока који је рекао да у будућности неће велики побеђивати мале него брзи споре.

"Наша и ваша будућност неће завитити од тога колико смо велики него колико смо брзи и вредни", рекао је Вучић.

"Шта треба да нам буде важно, у шта треба да уложимо памет и енерегију, у нову мржњу за нове свађе и поделе или ново знање, радне навике, технологију, без обзира на то како се зовемо или у кога верујемо", рекао је Вучић.

"Од чега треба да кренемо да би овај простор престао да буде земља страха и мржње", упитао је Вучић и навео да су нам потребни важни одговори који ће решити највећу српску дилему - опстајемо или нестајемо.

Наводећи да и Србија и РС у појединим сферама заостају за светом, између осталог и по броју образованих грађана, Вучић је рекао да то треба да се поправља и да за то управо треба да се боримо јер је то оно што нас уништава - а не белосветске завере.

"Нама емоције на овим просторима више нису потребне, него мир развој срадња учење, напредак, потребни су нам Пупини, Тесле, Андрићи, Селимовићи, они који ће нас водити напред а не назад", рекао је Вучић. 

Додик: Срби не страхују од слободе других

На свечаној академији поводом Дана РС присутнима се обратио председник Републике Српске Милорад Додик.  

"Проглашавањем Републике српске (РС) ударен је камен темељац наше слободе на овим просторима, ни тада као ни сада нисмо желели ништа више него да сами одлулчујемо о својој судбини", рекао је Додик.

"Никада слободу нисмо доживљавали као простор у којем ћемо некоме нешто бранити или ускраћивати, Срби никада нису страховали од слободе других. РС је настала као потреба да у једном, слободном оквиру слободно живе и Србин али и сви други народи", рекао је Додик.

Осврћући се на одлуку Уставног суда Босне и Херцеговине (БиХ) по којој је Дан РС неуставан, он је констатовао да "кад некоме одузмете дан рођења, он и не постоји".

"Нисмо ми Републику српску добили у уставном спору пред Уставним судом. Ми смо је прогласили 9. јануара 1992. године, после рата у којем смо дали бројне жртве. Бранићемо је свим расположивим средствима", рекао је Додик, и додао да "наша политика није политика негације, ни политика мржње, ни према Босни и Херцеговини".

"Ми се залажемо за БиХ која је од 1995. до данас једина могућа мера живота на овим просторима. Прихватамо Устав БиХ који је данас на снази и нисмо спремни да мењамо Устав БиХ", рекао је Додик и додао да дејтонска БиХ има шансе да преживи само под условом да неко са стране не говори народу на том простору шта да ради.

Захвалио је "провереним пријатељима РС" зато што су дошли да обележе Дан РС.

Додик је рекао да Република српска слави и воли Србију, да посебно уважава председника Србије, Владе Србије, Скупштине Србије, њену владу и њену Скупштину, и додао да "не можемо жртвовати своја уверења за примамљиви покретнуи циљ какав је данас Европска унија"

"Све има алтернативу осим РС. Наш европски пут никако не значи одустајање од Руске федерације. Принципијелни став Руске федерације је важан за РС јер тиме добијамо потврду да међународно право ужива заштиту", рекао је Додик.

Присутнима се обратио и академик Матија Бећковић који је оценио да су се борба за опстанак и идентитет отопиле с борбом за европске вредности, да судбина Срба, Србије и Републике Српске зависи само од нас самих и позвао све Србе да буду сложни. 

"Не може нам нико наудити ако не наудимо ми сами себи. Ако будемо сложни, нећемо бити мали и слаби, него велики и непобедиви", рекао је Бећковић.

Академија је почела интонирањем химни Републике Српске "Моја Република" и Србије "Боже правде", те минутом ћутања за све погинуле у рату.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи