Стефановић: Набавка ракета није добросуседски потез

Набавка балистичких ракета није добросуседски потез и не води помирењу у региону, рекао је за РТС министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Поручио је да некима смета то што Србија постаје лидер у региону и навео да ће Београд наставити да води одговорну политику.

Стефановић је гостујући у Дневнику РТС-а истакао да најаве набавки ракета долазе у тренутку када се српски премијер и Влада труде да успоставе добре односе у региону.

"И када смо упућивали поруке помирења, добили смо поруку која нам најављује наоружавање Хрватске, која каже да то не ради због рата него због мира. Балистичке ракете нису добросуседски потез и не воде помирењу", рекао је Стефановић и поручио да се премијер Србије није уплашио тих изјава.

Како је истакао, Србија ће наставити да води одговорну политику, али неће дозволити да је неко понижава и да гази њено достојанство.

"Да ли они мисле да ћемо ми стајати мирно и чекати да се они наоружавају?", упитао је Стефановић и подсетио да смо недавно имали "економску агресију", где је Србија победила.

Министар је рекао да је Србија молила да се никакво наоружање не шаље у Хрватску.

Небојша Стефановић је навео да Србија постаје лидер у региону, и то због економије, памети, добрих односа са комшијама. Међутим, Стефановић каже да неке државе то не могу да издрже.

Стефановић каже да то не одговара свима ни на унутрашњем плану, па наводи да постоје информације да ће одређени људи на основу лажних пријава покушати да кажу да су неки новинари у Србији праћени.

"Једна новинарка која је новинарка још из времена Слободана Милошевића, дакле дуже време новинарка у Србији, казаће да је наводно праћена и то треба да се појави ускоро, за наредних неколико дана", рекао је Стефановић.

"Представник једног новинарског удружења, нећу рећи којег, треба да се појави у јавности и да то каже као једну скандалозну ствар, иако не постоје никакви докази нити се то икада догодило", додао је.

Како је истакао, због тога ће реаговати тужилаштво, спровешће се процедура и институције ће урадити свој посао

Када је реч о рационализацији у МУП-у, Стефановић каже да је један део посла завршен и да су направљене додатне уштеде које омогућавају да се добар део људи сачува. Није могао да каже тачан број, али је навео да ће без посла остати мање од 1.200 људи.

Напомиње да је алтернатива била повећање пореза, али, како каже, потребно је смањити гломазни апарат, а свима ће бити понуђени социјални програми и отпремнине.

Стефановић каже да је реч о процесу који ће бити урађен у наредних неколико месеци.

"То никад нису лаке мере, али треба преузети део одговорности, народ очекује тешке мере", рекао је Стефановић.

Када је реч о новом закону о полицији, министар је истакао да реформе морају да утичу на полицију да буде ефикаснија.

Навео је да реформе подразумевају јачање сектора унутрашње контроле, да би се кроз прописе омогућило да грађани имају полицајца који није корумпиран. Најавио је формирање новог сектора за људске ресурсе.

"Посветићемо се реформама у МУП-у које треба да постигну да полицајци боље разумеју шта значи познавати комшију и да комшије познају полицајце", рекао је Стефановић и истакао важност борбе против насиља у породици.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи