Ђурић: Проблеме решавати дијалогом, а не уценама

Желимо проблеме са Приштином да решавамо кроз дијалог, а не кроз уцене, каже за РТС директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Очекује да приштинске власти поштују дату реч и преузете обавезе, као и да се формира Заједница Српских општина.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да од Приштине очекује да испуни обавезе о формирању Заједница српских општина (ЗСО) и да за такав став Београд има подршку међународне заједнице.

"Жеља премијера је да се у нашој јужној покрајини постигне стабилност и нормалнији односи са Албанцима јер је то наш интерес", рекао је Ђурић гостујући у Дневнику РТС-а.

Истиче да је идеја о формирању Заједнице српских општине дошла из Београда.

"Ова влада је јасно дефинисала нашу политику. Наша делегација је успела 25. августа да постигне споразум о формирању ЗСО. У наставку разговора од Приштине очекујемо да поштује дату реч, преузете обавезе и за такав став имамо подршку међународне заједнице", рекао је Ђурић.

За Београд су "теме свих тема" јачање права Срба, стварање ЗСО, заштита културне баштине и статуса СПЦ и имовине. "Имате 84.000 кућа и станова које су званично узурпирани, а колико је тек оних случајева који нису ни пријављени", упитао је Ђурић.

Едита Тахири је недавно саопштила да је Аустрија аплицирала за позивни број за Косово, што Ђурић негира.

"Споразум о телекомуникацијама који је такође потписан 25. августа је један од најбољих, он омогућава "Телекому Србије" да ради на целом Косову и Метохији са лиценцама, да нема бирања позивног броја између градова у централној Србији и Косова, као ни повишених тарифа", објашњава Ђурић.

Додаје да Србија тражи за себе још један позивни број, који се неће бирати када се зове из Београда и Приштине, али ће, ако Приштина испоштује споразум код Међународне телекомуникационе уније, бити власник још једног позивног броја, као што је Кина власник позивног броја за Хонгконг. За то аплицира Србија, а Аустрија, истиче Ђурић, само шаље писмо којим то подржава.

На питање да ли се очекује да косовски премијер Иса Мустафа услови даље преговоре визном либерализацијом, Ђурић је рекао да поштује Мустафу, као и све оне које су Албанци изабрали за своје представнике.

"Ја мислим да је велика дискриминација што поједине земље, чланице Шенгена не признају документа наших држављана ако пише да их је издало Координационо тело. Ми желимо проблеме да решавамо кроз дијалог, не кроз уцене. Желимо да седнемо и разговарамо са Приштином о томе како да несметано путују", истакао је Ђурић.

Говорећи о прослави Божића, Ђурић је рекао да се литургија служила у свим српским светињама на КиМ.

На питање како коментарише догађаје у Ђаковици, када су Албанци јајима гађали аутобусе са Србима који су на Бадњи дан ишли да посете своју цркву, Ђурић је рекао да то шаље лошу слику о међунационалним односима.

"Уверен сам да већина Албанаца не следи радикалну политику, али посао политичара је да спречи да се шаљу овако лоше поруке", рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ истиче да ће СНС и 2016. наставити да се бори за промене и да пружа снажну подршку политици владе Александра Вучића, у коју спада и заштита интереса народа на КиМ.

"И ако буде избора то неће омести рад владе и државних органа", закључио је Ђурић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво