Ђурић: Нема сумње да ће ЗСО бити формирана

Међународна заједница је свој интерес препознала у нашем предлогу да створимо ЗСО, па је због тога и подржала наш план и концепт, каже директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Марко Ђурић рекао је да ће Заједница српских општина бити формирана и да у то нема никакве сумње.

"Ми нашу политику темељимо на томе да изградимо већу стабилност, међусобно поверење и нормалније односе, а међународна заједница је свој интерес препознала у том нашем предлогу да створимо ЗСО, па је због тога и подржала наш план и концепт", рекао је Ђурић у интервјуу телевизији Мост из Звечана.

Ђурић је подсетио да је идеја о стварању ЗСО дошла из Београда.

"Наша страна је предложила стварање ЗСО а међународна заједница је та која је то прихватила и подржала и рекао бих да је то наш дипломатски успех" рекао је Ђурић и додао да је Влада премијера Александра Вучића рекла осим што не желимо једнострано проглашену независност Косова и то нећемо никада прихватити желимо да имамо ЗСО".

"Успели смо да добијемо подршку за то и да најутицајнијим људима у свету покажемо да Заједница није уперена ни против кога већ да је искључиви циљ да нама помогне да опстанемо", рекао је Ђурић.

Оценио је да је изјава премијера Косова Исе Мустафе да треба омогућити визну либеразицају Косову у замену за формирање ЗСО "порука за унутрашњу употребу".

Ђурић је рекао да му је жао што су грађани Косова и Метохије дискриминисни када је у питању визна либерализација и што са пасошем на коме пише Полицијска управа Координационог центра за КиМ не могу у земље шенгенског споразума.

"Мислим да је то неправедно према нашим грађанима и Србима и Албанцима... ја бих волео да користе наша документа, али ми нећемо спречавати друге ако желе да пусте некога у своју државу са документима која ми сматрамо неважећим. Ми им нисмо препрека, ми та документа не признајемо јер не признајемо једнострано проглашену независност, али ако их неко прихвати, тим боље за младе људе који желе да негде иду, нешто науче, и зараде", рекао је Ђурић.

"Ратни злочини не застаревају" 

Директор владине канцеларије рекао је да ратни злочини никада не застаревају, па тако ни они почињени над српским становништвом.

"Нико за то није одговарао, а посебно не за ратне злочине од 1999. и 2004. године и зато је неопходно да одговорни за злочине буду изведени пред лице правде да би се задовољили правда и породице жртава", рекао је Ђурић и подсетио да Срби немају добра искуства са међународним правосуђем.

"Мислим да новом суду за ратне злочине треба дати шансу због тога што је то једина реална прилика да се неко макар из неких политичких разлога изведе пред лице правде и из тог разлога ми ћемо наставити да пружамо подршку и сваку врсту помоћи", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Ђурић је, говорећи о последњем нападу на Србе у Гораждевцу рекао да је потребно створити климу да на Косову и Метохији не треба нападати Србе.

"Док год једним оком осуђујете нападе а другим се смешите и намигујете онима који их врше ти напади неће престати", рекао је Ђурић и оценио као важним да албански политичари добро разумеју да ако желимо да градимо сигурну и квалитетну будућност, морају да воде рачуна о нашој као о својој деци и једино тада ће наша деца бити мирна и спокојна".

Ђурић је рекао да отварање поглавља показује да у међународној заједници имају слуха за интересе Србије.

"Показује са да наше евроинтеграције могу да иду напред иако покрајинске власти у Приштини не спроводе свој део обавеза из споразума", рекао је директор канцеларије за КиМ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво