Приштина: Нема помака у формирању ЗСО

Саветник косовског премијера Ваљон Муртезај најавио је да предстоји детаљно проучавање одлуке Уставног суда о Заједници српских општина, из законског и уставног угла, те да би тек након тога требало да се формира радна група која ће се бавити детаљима. Српска листа инсистира на доследном спровођењу Бриселског споразума, а ДСС сматра да је у питању "велика подвала".

Муртезај је навео да након пресуде Уставног суда нису предузимани даљи кораци у формирању ЗСО, док о роковима није желео да говори, истичући да је у питању веома озбиљан и тежак процес, с којим не треба журити.

"Радну групу чиниће стручњаци из различитих области, како из политике, тако и из цивилног друштва, који ће радити на детаљима", рекао је саветник косовског премијера за Радио Слободна Европа.

Муртезај је рекао да формирање ЗСО није питање и обавеза појединаца, већ питање од националног интереса, те да цело Косово мора да буде укључено у процес.

Српска листа инсистира да споразуми постигнути у Бриселу буду до краја поштовани.

Посланик Ненад Рашић рекао је да још није било званичних разговора о даљим корацима по питању формирања ЗСО, али и да је српска страна на располагању и да верује да ће ти разговори почети пре наставка дијалога у Бриселу, који се очекује крајем јануара.

"Колико схватам одлуку Уставног суда, она се тиче техничког карактера, односи се на терминологију унутар самог споразума. Мислим да не прави никакву суштинску разлику што се самог документа или споразума тиче", рекао је Рашић.

Функционер Демократске странке Србије Марко Јакшић сматра да је Заједница српских општина нечастан потез Београда и да ће бити "по оној народној - тресла се гора, родио се миш".

"Од ЗСО неће бити ништа, она неће имати никаква овлашћења. Указивали смо да су овлашћења на нивоу Риболовачког или Ловачког савеза КиМ, јер неће имати трећи степен овлашћења како то Београд представља, што значи да је ЗСО пре свега једна велика подвала, пре свега Србима из јужне српске покрајине", рекао је Јакшић за РТК2.

Уставни суд Косова је у децембру пресудио да договорени принципи о ЗСО нису у потпуности усаглашени са духом Устава Косова, као и да би уградња принципа у законски акт и у статут заједнице требало да буде у складу са уставним стандардима.

Суд је утврдио да ће Асоцијација/Заједница општина са српском већином бити успостављена као што је предвиђено првим Бриселским споразумом који је ратификовала косовска Скупштина, те да принципи који нису у потпуности у складу са Уставом морају да се ускладе законским актом владе Косова и статутом који спроводи принципе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво