Реалне шансе Србије пред Судом правде

"Верујем да ће Суд донети уравнотежено мишљење које ће отворити пут новим преговорима Срба и Албанаца, и то је највећа добит", каже др Радослав Стојановић. Тибор Варади: Реалне шансе. Војин Димитријевић: Без тријумфализма.

Професор међународног права Тибор Варади сматра да су шансе наше земље "врло реалне, ни мање ни више од тога".

Варади је нагласио да експертски правни тим, који би Србија ускоро требало да формира, треба да се спреми за агрументацију других држава, јер ће албанска страна, уколико буде позвана да се изјасни, сигурно позивати на статус Албанаца у Србији током деветестих година прошлог века.

Међународни суд правде у Хагу ће, у случају процене легитимитета једностраног проглашења независности Косова и Метохије, донети саветодавно мишљење које ће бити у корист Србије, оценио је професор међународног права и амбасадор Србије у Холандији Радослав Стојановић.

Стојановић, који је био шеф правног тима Београда у спору Босне и Херцеговине против Србије пред МСП, сматра да је Србија "кренула у правцу знатног побољшања имиџа", те да ће позитивно мишљење из Хага отворити пут дипломатском решењу спора, односно новим преговорима Срба и Албанаца.

"Верујем да ће Суд донети уравнотежено мишљење које ће отворити пут новим преговорима Срба и Албанаца, и то је највећа добит.

Могуће је да замислим да ће Суд рећи - јесте, прекршено је међународно право - али би, с друге стране могао рећи и да Албанци имају право на самоопредељење. Тада се мора приступити дипломатском решењу спора - а то су преговори," изјавио је Стојановић.

Директор Београдског центра за људска права Војин Димитријевић изјавио је да српска јавност треба да се одвикне од тријумфализма "јер упркос дипломатском успеху, нисмо никога победили".

Спољна политика није у поражавању неког другог, већ у одбрани својих интереса и неугрожавању других, рекао је Димитријевић, оценивши да су шансе Србије добре, али да се морају сагледати и аргументи друге стране, за које претпоставља да ће бити везани за принцип самоопредељења народа.

И прва реаговања у свету на одлуку Генералне скупштине УН да усвоји српску иницијативу указују на општи утисак да је Србија однела велику дипломатску победу, али и на резерве у погледу крајњег исхода те иницијативе.

Међународни суд правде треба да да мишљење да ли је једнострано проглашена независност од стране привремених органа самоуправе на Косову, у складу са међународним правом.

Правни стручњаци сматрају да уколико суд оцени да је реч о хитном поступку о томе може расправљати за пола године, док ће у редовном она почети тек за две године.

Ускоро експертски тим који ће заступати Србију

Србију ће пред Међународним судом правде заступати наш експертски правни тим, кога ће врло брзо именовати Влада, а који би наредне седмице требало да почне консултације.

И највише привремене институције Косова ће, како пишу приштински листови, ускоро формирати тим стручњака за одбрану интереса Косова пред Међународним судом правде, а уколико затреба ангажоваће и стране експерте.

Међународни суд правде, који би након одлуке Генералне скупштине УН требало да да мишљење о легалности једнострано проглашене независности Косова, главни је судски орган УН који постоји више од шест деценија.

Захтев за оцену легалности једнострано проглашене независности Косова и Метохије је 25. случај да светска организација од Међународног суда правде тражи да процени да ли је нешто у складу са међународним правом.

Кад добије захтев, Међународни суд правде сам одлучује о динамици разматрања - по хитном поступку или у редовној процедури.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи