Европски парламент усвојио резолуцију о Дејтону

Европски парламент усвојио је на заседању у Стразбуру резолуцију поводом обележавања 20. годишњице потписивања Дејтонског споразума.

За текст резолуције, о којој је Европски парламент расправљао јуче, гласало је 525 од укупно 754 европских посланика.

Усвојена резолуција наглашава значај Дејтонског споразума за окончање сукоба на територији БиХ и успостављање нове унутрашње структуре и функционисања институција у тој земљи.

Европски посланици позвали су власти у БиХ да пораде на стварању нове уставне структуре која ће гарантовати потребе свих заједница у БиХ и истовремено обезбедити фунционисање државе.

ЕП је похвалио позитивну трансформацију БиХ у последњих 20 година и подсетио локалне политичке лидере да наставе спровођење реформи које ће обезбедити поштовање политичких, људских, грађанских права и осигурати владавину права у земљи.

Европски посланици одали су пошту свим жртвама рата у БиХ и изразили саучешће њиховим породицама.

Током дебате о овој резолуцији која је одржана јуче у касним поподневних часовима могли су се чути опречни ставови европских посланика о томе колико је данас Дејтонски споразум функционалан за БиХ, као и позиве да ова земља, уз асистенцију ЕУ, што пре пређе из "дејтонског у бриселски режим".

Посланик у Европском парламенту Слободарске партије Аустрије (ФПО) Георг Мајер оценио је да је Дејтонски споразумнеопходан за мирољубиви суживот у Босни и Херцеговини.

Георг Мајер је, поводом расправе о Дејтонском споразуму у ЕП, истакао да се 20-годишњица овог документа мора искористити како би се јасно ставило до знања да ово привремено решење, које је довело до два ентитета, не би смело постати експериментални случај.

„Дејтонски споразум омогућава мирољубиву коегзистенцију свих страна у једној земљи у којој до данас нису излечене ране рата“, нагласио је Мајер.

Босна и Херцеговина, према његовим речима, је и даље повод за забринутост Европе.

Мајер је оценио да наметнути мултикултурални суживот међу различитим верама и народима не функционише као и да би централна власт у Сарајеву коју поједини траже била негативна за суживот.

Мајер је додао да наметнуте мере, пре свега оних од стране високог представника, нису допринеле смањењу тензија.

„Дејтонски споразум је поред свега неопходан за одржавање мирољубивог суживота“, закључио је Мајер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи