Србија била добар домаћин министрима ОЕБС-а

Учесници дводневног Министарског савета ОЕБС-а јединствени су у оцени да је Србија успешно председавала тој организацији, у веома тешким околностима на међународној сцени. Палицу председавања Србија је предала Немачкој. Иако није било сагласности о неким важним питањима, шеф немачке дипломатије сматра да је ОЕБС потребан, јер је једна од ретких организација у којој учествују Исток и Запад.

Кад се одлуке доносе консензусом, преговорачи, због усаглашавања ставова, обично пробију предвиђене рокове. Тако је било и у завршници ОЕБС-ове конференције.

У прес центру "Комбанк арене", новинари су сатима с нестрпљењем ишчекивали обраћање Ивице Дачића и будућег председавајућег, немачког шефа дипломатије, који је због обавеза морао да напусти скуп пре усвајања финалних докумената.

"Благо Франку, он одлази", рекао је Ивица Дачић, министар спољних послова Србије.

Иако се у свету често поставља питање сврсисходности организације основане у време хладног рата, немачки министар сматра да је ОЕБС данас потребнији него икада. Србија је, каже, својим председавањем ту организацију учинила видљивијом на међународној сцени.

"Без икакве сумње, ово је била година пуна изазова. Могу да потврдим, као неко ко је пратио рад ОЕБС-а дуги низ година, да се не сећам да је у прошлости организована овако успешна конференција. И формат Тројке никада није био активнији него током председавања Србије", рекао је Франк Валтер Штајнмајер, министар спољних послова Немачке.

Похвале и од челних дипломата региона.

"Честитам Србији на овом председавају у веома тешком времену, када се цели свет и наше суседство, Медитеран, Украјина драматично променио", рекла је Весна Пусић, министарка спољних послова Хрватске.

Од Љубљане, уз честитке Београду на председавању и подршка отварању првих поглавља у преговорима с Европском унијом.

"Ја сам задовољан што је Словенија пуно подржавала Србију на том путу и на Савету министара спољних послова сам казао да треба брзо да отворимо поглавља за Србију", рекао је Карл Ерјавец, министар спољних послова Словеније.

На дводневном Министарском савету ОЕБС-а ломила су се копља око Украјине, мигрантске кризе и других горућих светских тема, али је ударна вест у светским медијима био сусрет турског и руског шефа дипломатије.

Учесници дводневног Министарског савета ОЕБС-а јединствени су у оцени да је безбедност у Европи на највећем испиту од Хладног рата. Сагласни су да је потребно реафирмисати принципе Завршног акта из Хелсинкија, усвојеног пре 40 година.

"Безбедност је данас веома компликовано питање. У Европи видимо дубоке поделе и морамо да се бавимо њима. ОЕБС је зато данас релевантнији него икада пре у пост хладноратовској ери. Зато је овај Министарски савет био веома важан, јер је окупио све важне људе. Неке кризе су актуелне, неки конфликти замрзнути, али је важно да не замрзнемо дијалог",  рекао је Ламберто Занијер, генерални секретар ОЕБС-а. 

У паузама конференције, чланови делегација опуштали су се у кафеу "Комбанк арене", али је највећа гужва била испред ОЕБС-овог фото-аутомата, где су се делегати и новинари тискали за фотографију, одштампану као разгледницу из Београда. Многима ће у сећању остати и дружење на свечаној вечери, уз традиционалне српске специјалитете и фолклор.

"Веома сам уживао када су ваш министар спољних послова и Сергеј Лавров запевали. То нема цену", рекао је Тимо Соини, министар спољних послова Финске.

Утиске из Београда на друштвеним мрежама преносили су и кључни људи светске дипломатије. Федерика Могерини о томе је писала на свом блогу, док је за немачког шефа дипломатије скуп у Београду био прилика да се после много година отвореније и у помирљивом тону разговара о кључним светским проблемима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара