Влада: Србија потврдила да је поуздан партнер на светској сцени

Премијер Србије Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић оценили су на конференцији за медије да је Србија организацијом министарске конференције ОЕБС-а потврдила капацитете озбиљног и поузданог партнера на међународној сцени.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изразио је велико задовољство начином на који је Србија организовала седницу Министарског савета ОЕБС-а и захвалио се премијеру Александру Вучићу на подршци.

"Можда би било нескромно, али морам да кажем да је констатација свих учесника, који су били присутни, да одавно није било тако добро организоване седнице Министарског савета", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за медије са премијером.

Истакао је да се никад није десило, осим када је ОЕБС формиран, да толики број министара буде на једном месту. Седници су присуствовала 43 министра спољних послова.

Додао је и да није тако често да се Министарски савет користи за тако важне састанке.

"После дуге расправе усвојено је неколико докумената који су веома важни, као што је борба против тероризма, насилног екстремизма, питање младих и безбедности, питања која се односе на неке конкретне разговоре, у вези с Молдавијом и Придњестровљем. Није се дошло до компромиса о неким другим темама, али сви су истакли да је тон био значајно другачији него на прошлом Министарском савету у Базелу", рекао је Дачић.

Kaко је истакао, показано је много више уважавања него претходних година, а и то да Србија може да буде добро место за разговоре и дијалог.

"Србија се показала као озбиљан играч на међународној сцени, показала је да може да председава организацијом. Србија више није предмет расправе у тим телима, већ може да буде земља која игра важну улогу. То показује промењен међународни положај Србије", рекао је Дачић.

Министар је подсетио да је први пут у Београду одржан састанак руског и турског министра спољних послова од обарања руског авиона.

Такође, и висока представница ЕУ Федерика Могерини је имала низ билатералних сусрета чиме је скуп у Београду добио на значају.

Како је рекао, реформе су толико видљиве да су сви званичници истакли величину онога што је Србија урадила у протеклих неколико година и ово је додатни део свих успеха Владе Србије.

"Следећи председавајући је Немачка и могу да кажем да се атмосфера неће поновити као из Београда. Не верујем да ће Штајнмајер да пева, то сигурно", кроз осмех је навео Дачић.

Дачић је још једном истакао да је самит ОЕБС-а у Београду показао колико је Србија променила место јер "више није тема састанка, већ је председавајућа састанку".

Вучић: Србија показала најлепше лице

Премијер Александар Вучић је рекао да је Србија током одржавања 22. Министарског савета ОЕБС-а била центар Европе, али и света, те да је показала изванредно гостопримство и своје најлепше лице.

Захвалио се свима на стрпљењу и честитао министарствима спољних и унутрашњих послова, као и другим службама.

"На једног члана делегације ишло је двоје наших људи, тако нешто нигде у свету нећете видети", рекао је Вучић.

Додао је да је протекла два дана преузео на себе да се бави "малим домаћим стварима" и да види шта је то што Србија може да очекује у наредном периоду.

Истиче да је одржао 11 билатералних састанака, са представницима најмоћнијих организација и држава, међу којима су Федерика Могерини, Сергеј Лавров, Џон Кери... Договорено је неколико посета.

"Пре краја године турски премијер Ахмет Давутоглу ће доћи у Београд на бизнис форум", рекао је Вучић и додао да ће доћи и турски бизнисмени, који су заинтересовани за приватизацију, бање, изградњу туристичких капацитета, улагање у компаније.

"Радимо на коначном датуму, вероватно између 25. и 30. децембра", додао је премијер. 

У првој половини 2016. у српску престоницу доћи ће и премијер Руске Федерације Дмитриј Медведев, рекао је Вучић.

"Приводимо крају разговоре и покушавамо да се снађемо за гас, како и одакле да га доведемо ако дође до прекида са Украјином, али то показује колико је одлука да градимо већа складишта била оправдана, да не зависимо од политичких криза које захватају свет", рекао је премијер. 

Према његовим речима, Србија није изгубила организацијом самита, већ су привучени људи да дођу у Србију.

Премијер је подсетио да је са америчким државним секретаром Џоном Керијом разговарао о улагањима америчких компанија.

"Веома сам задовољан погледом који има на Балкан и улогом Србије у региону. Заинтересован је за долазак америчких компанија", истакао је Вучић.

Како је рекао, од Керија до Лаворова сви су хвалили економске реформе. "Кад хоћете, можете да направите, ми то треба да радимо, и чиста образа и да се поносимо нашим угледом у свету, како смо успели све да организујемо", напоменуо је премијер.

У Београду је синоћ завршен 22. Министарски савет ОЕБС-а, на којем су главне теме биле борба против тероризма, украјинска и мигрантска криза, климатске промене, као и руско-турски спор после обарања руског авиона. 

"Власт не жели политички обрачун" 

Одговарајући на питање да ли држава прави уступке за одређена физичка лица тиме што ће МУП-а да повуче кривичну пријаву против уредника дневног листа Курир Милана Лађевиђа и власника тог листа Александра Родића, Вучић је одговорио да га је министар Стефановић позвао пре одлуке.

Тада сам му рекао да МУП ради у складу са законом и по савести, рекао је премијер.

"Ћутао сам када су изговаране најгоре могуће ствари. То су нечије процене, оцене. Ћутао сам кад су говорили и називали ме лудаком, убицом. То сте пратили на много места. Није први пут да неко у новинама говори да неко снајпером решава ствари у Србији", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да власт не жели политички обрачун ни са ким у држави, нити да остави било какву сумњу у то, те да је тако разумео изјаву министра Стефановића.

"Ми то не желимо, ни на који начин не желимо да оставимо ни милиграм сумње да ту постоји било каква политика и зато сам га разумео", рекао је Вучић.

Премијер је рекао и да је Стефановић нагласио да је његово лично мишљење да је Курир одговоран, али да се МУП понаша на другачији начин и реагује другачије. 

Како је објаснио, догодило се то да је неки лист објавио да је био у подруму и давао 120 евра и терао неког да лажно сведочи.

"Нисам био не само са њима на истом месту, а камоли у кафани. Тог човека (Корница) нисам видео. Да сам ћутао и да нисам ништа рекао, јавили би се душебрижници и рекли: 'Аха, премијер је ћутао, где има дима има и ватре'. Пошто сам демантовао, тражио сам да будем полиграфски испитан. Само поштени могу да иду на детектор лажи", истакао је премијер.

Вучић и Дачић о Дуњи Мијатовић

Премијер је, говорећи о изјави Дуње Мијатовић, рекао да она није била нарочито злонамерна, али да му ни она, нити било ко у свету, не моžже забрањивати да говори.

"Накнадно сам прочитао њену изјаву, и могу да кажем да и није била нарочито злонамерна, и да сте из те изјаве могли да чујете много више него ја само да сте хтели да је прочитате до краја", рекао је премијер.

Прецизирао је да Мијатовићеву није ни критиковао због њене изјаве као такве, већ због "система који је на делу".

Министар Дачић истиче да став представнице ОЕБС-а за слободу медија Дуње Мијатовић није и став ОЕБС-а, али да и она и сви други представници ОЕБС-а могу увек о свему да разговарају са функционерима Србије.

"Тај став никако не може да буде став ОЕБС-а, већ став институције која нема везе са њим, у смислу става целе организације. То је мишљење која не мора да буде прихваћено", рекао је Дачић и додао да свако има право на мишљење, али нема право да оно што је неистина приказује као да је истина.

Kaко је рекао, Србија није осетљива на критике, али "Европска комисија се увек расприча кад треба да критикује нас, а кад треба да критикују Приштину или Хрватску обично су глувонеми".

Додао је да и Дуња Мијатовић, и онај ко ће је наследити, будући да јој ускоро истиче мандат, увек може у Србији да разговара са било којим функционером.

"Али кад им покажете шта се све објављује, они се чуде како је то могуће. Толико о диктатури, притисцима и свему осталом", рекао је Дачић.

Према његовим речима, позивање на убиство премијера, свуда би био предмет реакције надлежних државних институција.

"Овде треба бранити право на слободу мишљења, а то је критика владе. Позивање на рушење власти, то није слобода мишšљења", рекао је Дачић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи