Дачић: Србија и Београд показали се у најбољем светлу

Предсдавајући ОЕБС Ивица Дачић изјавио је да је на 22. Министарском савету ОЕБС постигнут консензус о борби против тероризма, наркотика, насилног екстремизма који води ка тероризму, омладини и безбедности, као и заједничкој декларацији о стању у преговарачком процесу о Приднестровљу.

Ивица Дачић је, на завршној конференцији за новинаре, констатовао да је „овај Савет трајао дуже него оснивање ОЕБС“ и додао да је то била добра прилика да се види како изгледа рад у ОЕБС-у.

Дачић је подсетио да ОЕБС функционише по принципу консензуса и да је потребно усаглашавање око сваке теме на дневном реду, па чак и око заједничке изјаве или саопштења.

"Ја сам то видео првог дана када сам учествовао на седници Сталног савета, где смо провели цео дан на састављању једног саопштења којим је требало осудити тероризам након напада на 'ССарли ебдо'", казао је он.

Дачић је захвалио свима који су уложили напоре да на министарском савету буде постгнут консензус и рекао да је то тешко када једна организација као што је ОЕБС окупља 57 земаља са много различитости, подела, сукоба и конфликата.

"Без обзира што се овако дуго чекало на постизање консензуса и што о неким темама није постигнут, сви ми смо изузетно задовољни што смо у условима такве подељености донели оволики број одлука“, нагласио је Дачић.

Он је пренео да је атмосфера на Савету била конструктивнија и отворенија него раније, наводећи да је тај дух из Беогарда добар темељ за даљи дијалог, и да ће допринети приближавању ставова који ће омогућити консензус у блиској будућности.

Такође је рекао да одавно није учествовао оволики број министара иностраних послова на Савету, наводећи да је било 43 шефова дипломатија, а да је скуп пратило више од 500 новинара.

Говорећи о председавању, Дачић је подсетио да је Србија увела као добру праксту активирање институције Тројке, која је одржала пет састанака ове године, што је основа за наставак рада у наредним годинама.

На скупу, према његовим речима, доминирале су теме украјинске кризе, тероризма, мигрантске кризе, а, иако није дошло до усвајања докумената, сви су сложно подржали ангажовање ОЕБС на овим питањима.

Дачић је рекао да је ОЕБС једина међуанродна организација присутна на терену у Украјини и додао да су заједничким радом учињени напори на даљој деескалацији мирним средствима.

Он је поновио позив странама у Укрјаини на поштовање споразума из Минска и наставак преговора у Нормандијском формату.

Такође је постигнута широка сагласност да се са медитеранским партнерима поспеши сарадња у суочавању са новим изазовима.

Дачић је указао да је, на маргинама скупа, одржан неуобичајено велики број важних билатералних састанака, наводећи као примере први сусрет после инцидента у вези са обарањем руског авиона, између руског и турског министра, као и састанак шефова руске и америчке дипломатије.

"Србија је доказала да може да превдоди једну организацију која је компликована као ОЕБС. Србија и Београд су се показали у најбољем светлу“, казао је Дачић, додајући да су похвале за председавање дошле са свих страна, и чак и страна у конфликтима, што је посебно важно јер даје кредибилитет искреном посреднику.

Србија ће, како је најавио, бити активан члан Тројке ОЕБС и наставити да подржава активности и током немачког председавања идуће године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво